Gość: Kalkulator
2015-10-28 11:32
Wartości odżywcze na opakowaniach produktów spożywczych - nowe prawo.
Czy wszyscy już wiedzą jak mają wyglądać etykiety i opakowania żywności zgodne z Rozporządzenia UE 1169/2011. Są to tak daleko idące regulacje, że doprowadzają praktycznie do wymiany istniejących opakowań i druku nowych etykiet. Dla branży opakowań to szansa i zyski, dla producentów żywności dodatkowe koszty. Co można zrobić aby nie były wysokie?

Nasza główna rada to zminimalizować koszt określenia wartości odżywczych dla poszczególnych produktów. Producenci żywności są przyzwyczajeni do badania w laboratorium, które każde kosztuje ok. 600 zł. Przy kilkudziesięciu produktach robi się już kilkadziesiąt tysięcy za badania!!! Jak producent tyle wyda na laboratoria, to będzie szukał oszczędności w drukarni. Namawiam do edukacji i aktywnego informowania producentów żywności że są inne sposoby. Wystarczy przeczytać to rozporządzenie aby stwierdzić że można inaczej określić wartości odżywcze, 100 razy taniej!! Policzyć samemu za pomocą specjalnego programu dla przemysłu. Wtedy jak mało wyda na liczenie wartości, nie będzie szukał oszczędności w drukarni. Proste.
Chętnie udzielę więcej informacji jeśli są jakieś pytania. Pozdrawiam