Nieustający rozwój rynku generuje ciągły wzrost wymagań, który owocuje, a jakże, jeszcze gwałtowniejszym i wszechstronniejszym... rozwojem! Symbolem tego rozwoju mogą być tzw. opakowania aktywne, będące prostą i przewidywalną konsekwencją owych gorączkowych poszukiwań lepszych, ciekawszych, bardziej ergonomicznych, tańszych, zdrowszych, wygodniejszych, lepiej zaspokajających zróżnicowane potrzeby rozwiązań.

Wprowadzenie

Opakowanie aktywne to idealny układ, w którym materiał opakowaniowy, produkt i środowisko współdziałają w celu przedłużenia trwałości zapakowanego już towaru znajdującego się na półce sklepowej: zapewnienia jego bezpieczeństwa i właściwości sensorycznych przy zachowaniu najwyższej jakości. Naturalnie największe pole do popisu mają opakowania aktywne w segmencie spożywczym, a ściślej - w grupie produktów świeżych oraz o przedłużonej trwałości. Cóż to jest ta aktywność opakowań? To pochłanianie tlenu, kontrola i pochłanianie wilgoci oraz cieczy, generowanie dwutlenku węgla lub etanolu, utrzymywanie niskiej temperatury, samopodgrzewanie, mogą to być także funkcje anty mikrobiologiczne.

Niszczący wpływ wilgoci

Przemysł opaowalniczy jest szczególnie zainteresowany eliminowaniem nadmiaru wilgoci, która na przykład pozostaje w opakowaniach stałych produktów spożywczych po procesie technologicznym. Wilgoć może być także spowodowana wyciekiem płynów ustrojowych (np. w przypadku mięsa), różnicami w wilgotności względnej wewnątrz i na zewnątrz opakowania oraz respiracją produktu podczas przechowywania. Jeśli nie zostanie ona w pewien sposób przechwycona czy wchłonięta, spowodować może nawet uszkodzenie produktu, a z pewnością będzie mieć znaczny wpływ na jego wygląd. Najprostszym sposobem eliminacji tego zjawiska jest absorbowanie niepożądanego odcieku lub par i dzięki temu utrzymywanie aktywności wodnej na stałym poziomie. Najczęściej w tym celu stosuje się wkłady absorpcyjne w postaci arkusza umieszczonego pod porcją mięsa lub warzyw. Wkłady takie produkuje między innymi angielska firma Sirane, która jest jednym z technologicznych liderów w tym segmencie.

Absorbujące arkusze pod porcjami mięsa

Zorientowana na innowacyjne rozwiązania w zakresie pochłaniaczy przede wszystkim dla przemysłu mięsnego, firma Sirane Ltd. została założona w Telford w 2002 r. Od początku ściśle współpracowała z Rapra Technology, czołową niezależną europejską organizacją zaangażowaną w prace badawczo-rozwojowe w zakresie tworzyw. Efektem pracy inżynierów z Sirane jest wprowadzenie na europejski rynek w 2003 r. absorberów Dri-Fresh do mięsa, drobiu i ryb. Produkt ten okazał się przebojem rynkowym - w tym samym roku sprzedaż przekroczyła 140 min sztuk. Obecne plany rozwojowe firmy przewidują powstanie zakładu produkcyjnego w Polsce oraz w Hiszpanii, Południowej Afryce i Australii.


Wkłady absorpcyjne w postaci arkusza umieszczonego pod porcją mięsa lub warzyw są najprostszym sposobem eliminacji niepożądanego zjawiska w postaci odcieku lub par

Zakres chłonności materiałów absorpcyjnych produkowanych przez Sirane jest bardzo szeroki - od 800 do 25 tyś. cm3/m2, przy czym standardowo stosuje się następujące poziomy chłonności: 800, 1700, 2500, 3000, 4000, 5000, 8000, 10 tyś. i 15 tyś. cm3. Sirane produkuje także inne specjalistyczne absorbery do stosowania w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach oraz materiały ochronne do różnych zastosowań w przemyśle spożywczym.

Wkłady absorpcyjne Dri-Fresh składają się z czystego materiału absorpcyjnego w bardzo trwałym bezklejowym połączeniu z pojedynczą warstwą folii polimerowej. Warstwa chłonna jest bardzo miękka, a jednocześnie wytrzymała, przez co chroni zawartość opakowania.

Produkowane są w podstawowych kolorach: białym, czarnym, niebieskim, zielonym, różowym oraz kremowym i przycinane do wymagań klientów. Materiał może być też dostarczany w rolach o standardowych szerokościach 70, 80, 100, 120 oraz 150 mm lub przycinany w prostokąty od 30 mm do 600 mm, dostępne są również kształty owalne i nieregularne.

Nowością są wkłady absorbcyjne Dri-Fresh Inflex przyjazne dla środowiska. Wykonane w przeważającej części z celulozy (którą można ponownie przetworzyć), nie zawierają żadnych warstw klejących i są aż w 90 proc. biodegradowalne.

Warzywa i oddychające kanapki „Eat-Fresh"

Wkłady absorpcyjne nadają się również doskonale do opakowań z warzywami. Szczególne zastosowanie znalazły w tackach z burakami, w przypadku których bardzo ważne jest wchłanianie nadmiaru wyciekającego soku.

W ofercie Sirane znajdują się także białe wkłady Eat-Fresh, które wykonane są z atrakcyjnie tłoczonego materiału absorpcyjnego. Umieszczony w opakowaniach kanapek materiał wchłania wilgoć, zapobiegając osadzaniu się pary na ściankach pojemników, dzięki czemu zachowana zostaje przejrzystość opakowania. Wkłady Eat-Fresh stosuje się także do absorbowania nadmiaru wilgoci z wypieków, dzięki czemu spód wypieku nie rozmięka. Standardowy poziom chłonności to 600 cm3/m2.

Ochrona - z warstwą chłonną lub bez

Od absorberów bardzo blisko do funkcji absorbcyjno-ochronnej. Taką właśnie spełniają wkłady Tuff-Hold. Są to absorbery spełniające jednocześnie właśnie funkcję ochrony przed przebiciem folii przez tkwiące w mięsie kości w opakowaniach detalicznych. Dostępne są jako wkładki absorpcyjno-ochronne oraz woreczki absorpcyjne. Tuff-Hold to ciekawe połączenie mocnego materiału polimerowego i materiału o dużej chłonności. Wkłady te używane są głównie w pakowaniu próżniowym; obniżają łączne koszty pakowania przez wyeliminowanie potrzeby osobnego umieszczania wkładki ochronnej oraz absorbera. Dostępne są w dwóch standardowych poziomach chłonności - 800 oraz 1700 cm3/m2. Sirane oferuje dwa rodzaje materiału ochronnego w zależności od wytrzymałości: średni oraz mocny, w różnych rozmiarach, także bez warstwy absorpcyjnej.

Przedstawicielem Sirane w Polsce jest firma Vertim. Poniżej przedstawiono kilka przykładów absorberów do opakowań oferowanych przez tą firmę - na podstawie www.sirane.pl, www.vertim.pl:

Dri-Fresh® Wkłady absorbcyjne do opakowań z warzywami

Wkłady absorbcyjne Sirane nadają się doskonale do opakowań z warzywami. Szczególne zastosowanie znalazły w tackach z burakami, gdzie bardzo ważne jest wchłanianie nadmiaru wyciekającego soku. Wyjątkowy proces produkcji wkładów Dri-Fresh® sprawia, że warstwa chłonna jest bardzo miękka i wytrzymała, przez co chroni zawartość opakowania, wchłaniając przy tym wyciekające płyny.

Dri-Fresh® Wkłady absorbcyjne do mięsa, drobiu i ryb

Wytwarzane przy wykorzystaniu wyjątkowego, opatentowanego procesu technologicznego, wkłady absorbcyjne Dri-Fresh® składają się z czystego materiału absorbcyjnego z pojedynczą warstwą folii polimerowej przytwierdzonej termicznie. W absorberach Dri-Fresh® nie ma kleju ani żadnych warstw łączących. Absorbery te są całkowicie bezpieczne do stosowania w opakowaniach z żywnością; nie tracą również swoich właściwości absorbcyjnych podczas procesu produkcyjnego, są odporne na delaminację i tanie.

Dri-Fresh® Inflex®

Wkłady absorbcyjne Dri-Fresh® Inflex® produkowane są przy użyciu najnowszych technologii i materiałów. Wkłady te doskonale nadają się zarówno do aplikacji ręcznej, jak i maszynowej. Dużą zaletą naszego nowego produktu jest to, że poszczególne wkłady są sztywne, płaskie i bardzo łatwo się je rozdziela, co znacznie upraszcza i przyspiesza ręczną aplikację produktów. Aplikacja automatyczna z zasobnika lub roli jest równie szybka i bezproblemowa. Wkłady absorbcyjne Dri-Fresh® Inflex® są również przyjazne dla środowiska. Wykonane są w przeważającej części z celulozy (którą można ponownie przetworzyć), nie zawierają żadnych warstw klejących, są aż w 90% biodegradowalne.

Tuff-Hold® Wkłady absorbcyjno-ochronne

Tuff-Hold® to kolejny innowacyjny produkt Sirane. Jest to wkład absorbcyjny będący jednocześnie "ochraniaczem" kości w opakowaniach detalicznych. Dostępny jest jako wkładki absorbcyjno-ochronne oraz woreczki absorbcyjne. Tuff-Hold® to doskonałe połączenie mocnego materiału polimerowego i materiału o dużej chłonności, co zapewnia optymalny termin przydatności do spożycia pakowanego mięsa i drobiu. Wkłady Tuff-Hold® używane są głównie w pakowaniu próżniowym (vacuum); obniżają one łączne koszty opakowania przez wyeliminowanie potrzeby osobnego umieszczania wkładki ochronnej oraz absorbera.

Fat-trap® Wkłady absorbcyjne do kuchenki mikrofalowej

Wkład Fat-Trap® do kuchenki mikrofalowej jest odporny na wysoką temperaturę. Żywność jest umieszczana pod górną warstwą absorbcyjną. Zarówno górna, jak i dolna warstwa wchłaniają i wiążą gorący tłuszcz wyciekający podczas podgrzewania; rezultatem jest chrupiące, czyste i zdrowe jedzenie, które można bezpiecznie wyjąć z kuchenki. Dodatkową zaletą wkładek Fat-Trap® do kuchenki mikrofalowej jest to, że zapobiegają one rozpryskiwaniu się gorącego tłuszczu we wnętrzu kuchenki.


Komentarze

  • Sirane absorbery

    witam, w temacie artykułów firmy Sirane proszę o kontakt na opakowania@premac.pl

  • gdzie to kupic?

    Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić/zamówić takie absorbery w ilości około 1000szt?
    U producenta minimum to 100 tys. szt. a tyle to bym przez 3 lata zużywał?
    Jakieś adresy lub maile do hurtowni byłyby bardzo pomocne

    z góry dzięki za pomoc :)

  • Sirane

    Sirane to spoko firma, pracowałem tam przez wakacje:)