Komisja Europejska zdecydowała o przyznaniu dwuletniego grantu na kwotę 1,7 mln euro dla firmy iFoodbag. Celem programu ramowego jest wsparcie przełomowych odkryć naukowych, które mają poprawić jakość życia.

Innowacyjne worki iFoodbag zyskują grant od KE

Opakowanie iFoodbag ma odmienić zakupy internetowe artykułów spożywczych na globalną skalę. Już niedługo produkt ma być chroniony patentami ze względu na wykonanie go z rewolucyjnego materiału kompozytowego zawierającego papier z wyjątkowymi własnościami izolacyjnymi. Ponadto unikalne zamknięcie worka zagwarantuje odcięcie produktów w nim przechowywanych od powietrza. Innowacyjne opakowanie zapewnia kontrolę temperatury, która pozwala na ochronę chłodzonych i mrożonych produktów spożywczych nawet do 24 godzin, przy zachowaniu określonych poziomów temperatury otoczenia.

Debiut produktu iFoodbag miał miejsce w listopadzie ubiegłego roku. Obecnie producent pracuje nad nową generacją tego opakowania. Przyznanie grantu pozwoli na badawczo-rozwojowe prace nad produktem. Decyzja Komisji Europejskiej świadczy o jakości opakowania iFoodbag i jest ogromnym osiągnięciem dla europejskiej firmy. Takie nagrodzenie pomysłu zapewni firmie nowych partnerów i inwestorów. Koncepcja iFoodbag zrewolucjonizowała dostawy żywności i zajmuje pierwsze miejsce wśród 62 firm zgłoszonych do tego programu. Opakowanie nowej generacji może zostać wytworzone przy pięciokrotnie wyższym budżecie, niż dotychczasowa wersja. Ulepszony produkt ma być jeszcze bardziej przyjazny dla środowiska, ma przechowywać schłodzoną żywność przez jeszcze dłuższy czas i być tańszy w produkcji.

Dowiedz się więcej o firmie