Opakowanie Bag-in-Box® (tzw. worek w pudełku) znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemii gospodarczej do pakowania produktów płynnych i półpłynnych o pojemnościach od 2 – 1000 l.

System opakowaniowy Bag-in-Box został opracowany z myślą o chęci oraz konieczności zapakowania produktów spożywczych z możliwością zachowania ich walorów organoleptycznych w dłuższym okresie czasu. Worek barierowy zabezpiecza przed działaniem tlenu (powietrza) na produkt znajdujący się wewnątrz, a specjalny zawór - korek, przez który dozuje się płyny, pozwala na wielokrotne czerpanie zawartości bez wprowadzania powietrza do wewnątrz opakowania. Zabezpiecza to zawartość przed zepsuciem. Elastyczny worek z zaworem umieszczany jest w specjalnym opakowaniu tekturowym (kartonie), który posiada uchwyt do transportowania. Samo opakowanie (worek + pudełko) jest niezwykle lekkie i bardzo łatwe do utylizowania. Produkt zapakowany w system Bag in Box zachowuje nadal swoje początkowe właściwości.

Na system bag-in-box składa się:

- opakowanie wewnętrzne: wielowarstwowy worek z polietylenu z zamknięciem,
- opakowanie zewnętrzne: pudło kartonowe, beczka lub kontener,
- linia napełniająca: maszyny aseptyczne lub standardowe.






Przykład systemu połączeń opakowań Bag-in-Box


Komentarze

  • Przykład systemu połączeń opakowań Bag-in-Box

    Przykład systemu połączeń opakowań Bag-in-Box w Chinach, Bangladeszu i Kirgizji