Elastyczny materiał wysokobarierowy zapewnia kawę zawsze z pianką. Elastyczny materiał wysokobarierowy produkowany przez RPC Cobelplast umożliwił wprowadzenie Café Switch – nowej marki koncentratów kawowych firmy Douwe Egberts. Café Switch to pomysłowy projekt przyjemnego w użyciu opakowania, które umożliwia konsumentom ubijanie pianki ręcznie jeszcze przed otwarciem. Na opakowanie składają się dwa elastyczne pojemniki, z których każdy zawiera gotowy koncentrat w płynie. Pojemnik należy ściskać palcami, aby nasycić płyn powietrzem aż do powstania pianki. Po zalaniu gorącą lub zimną wodą powstaje napój kawowy o wspaniałym smaku.

Zespół Centrum Innowacji i Badań Jakości firmy Sara Lee, kierowany przez Johna Flamanda, dyrektora Działu Rozwoju Opakowań i Sprzętu, współpracował ściśle przez kilka lat z zespołem ds. obsługi technicznej RPC Cobelplast, wykorzystując doświadczenie Etienne Ysewyn i Jana Mortiera w dziedzinie termoformowania. Owocem tej współpracy jest opakowanie Café Switch dla Douwe Egberts.



Wysoka barierowość materiału była niezbędna do ochrony aromatu i smaku oraz zapewnienia dłuższego okresu przechowywania produktu, ale równie ważna była elastyczność umożliwiająca ubijanie pianki. Rozwiązaniem zaproponowanym przez RPC Cobelplast jest przezroczysty materiał wielowarstwowy o wysokiej barierowości, który może być używany w aseptycznych maszynach formujących, napełniających i zamykających (FFS).


Źródło: ''