18 lutego zakończyła się w kolejna edycja targów Artykułów Spożywczych, Maszyn i Urządzeń dla Piekarstwa, Cukiernictwa i Gastronomii "INTERPIEK - POLGASTRO" w Bydgoszczy.

Tegoroczna edycja organizowana była przy współpracy z Akademią Techniczno-Rolniczą w Bydgoszczy, Uniwersytetem Warmińsko - Mazurskim w Olsztynie, Cechem Rzemiosł Spożywczych w Bydgoszczy, Kujawsko-Pomorską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP, Stowarzyszeniem Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz wydawnictwami branżowymi i portalami internetowymi.

W targach wzięło udział 85 wystawców z Polski, Niemiec i Egiptu. Targi odwiedziło ponad cztery tysiące osób w tym goście z Rosji, Łotwy, Niemiec, Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.

Oferta prezentowana przez producentów i handlowców obejmowała maszyny, urządzenia, wyposażenie i akcesoria dla zakładów piekarskich i cukierniczych, restauracji, barów, hoteli i sklepów; surowce, produkty i dodatki spożywcze oraz środki transportu. Na targach prezentowały się również firmy opakowaniowe.


Organizatorzy przygotowali bogaty program wydarzeń towarzyszących targom. Wśród nowości wymienić należy seminaria branżowe skierowanych do piekarzy, cukierników i gastronomików na temat zasad i możliwości działania polskich producentów na rynku rosyjskim, niemieckim, angielskim i amerykańskim.


W ramach targów odbyła się Ogólnopolska Konferencja „Żywienie człowieka – Inżynieria maszyn”. Konferencja ta corocznie towarzyszy targom. Portal opakowania.com.pl informował o niej szerzej w dziale Konferencje/Seminaria. Dotyczyła ona innowacji w zakresie żywności i żywienia, opakowań oraz europejskich strategii bezpieczeństwa i jakości żywności.



Otwarcie konferencji "Żywienie człowieka – Inżynieria maszyn” przez Prorektora ATR Bydgoszcz
- Prof dr hab. inż. Tomasza Topolińskiego

Więcej na www.sawo.pl
Źródło: ''