Data rozpoczęcia
2010-11-16
Data zakończenia
2010-11-17
Miejsce
Warszawa, Hotel Hyatt Regency

Najnowsze polskie i wspólnotowe regulacje

Warsztaty Bezpieczeństwo żywności a opakowanie
W programie, m.in. :
• Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE
• Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą – projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
• W jakim terminie trzeba dokonać zmian oznakowania opakowań i reklam
• Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością - właściwe znakowanie, kontrola
• Odpowiedzialność za produkt – od producenta do konsumenta

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach:
• 8 lutego br. opublikowano ustawę o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Częste zmiany ustawodawstwa w zakresie prawa żywnościowego oraz wieloznaczność przepisów stanowią problem dla niejednej osoby odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności. Podczas warsztatów wyjaśnimy najbardziej kłopotliwe przepisy prawa żywnościowego, wskażemy prawidłowe interpretacje najnowszych regulacji.
• Anna Starnawska-Oleńko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przedstawi nowe wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, co powinna zawierać pisemna deklaracja zgodności.
• O wartości odżywczej produktów w świetle prac UE, żywności funkcjonalnej i pracach nad nowelizacją przepisów nowej żywności –dowiedzą się Państwo od Katarzyny Stoś oraz Alicji Walkiewicz z Instytutu Żywności.
• Magdalena Wawrzyniak z kancelarii CMS Cameron McKenna, podpowie gdzie szukać listy dozwolonych i niedozwolonych oświadczeń i zasad ich stosowania, w jakim terminie trzeba dokonać zmian oznakowania opakowań i reklam oraz czy można stosować oświadczenia, o które nie wnioskowano.

Warsztaty skierowane do:

Profesjonalistów, odpowiedzialnych za kontrolę jakości oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności:
• Producentów żywności
• Sieci handlowych
• Firm produkujących opakowania dla sektora spożywczego

A w szczególności:
• Dyrektorów i Kierowników ds. Kontroli Jakości
• Technologów Żywienia
• Prawników wewnętrznych i zewnętrznych specjalizujących się w prawie żywnościowym

Szczegółowe informacje:
http://konferencje.pb.pl/konferencja/80,warsztaty-bezpieczenstwo-zywnosci-a-opakowanie

Patron Medialny:




Źródło: ''