Jednym z najtrudniejszych elementów w procesie produkcji cukierków jest dobór właściwej folii do ich owijania. Okazuje się, że najlepszym pod względem technicznym rozwiązaniem jest oferta brytyjskiej firmy Innovia Films, która wśród wciąż produkowanych na bazie celulozy regenerowanej folii posiada specjalnie przeznaczony do owijania cukierków asortyment.

Asortyment folii firmy Innovia Films:
- posiada bardzo wysoką przezroczystość i połysk
- posiada doskonałe właściwości skrętne i bardzo trwałe zgięcie
- jest naturalnie antystatyczna
- posiada bardzo wysoką barierowość na przenikanie wilgoci, gazów i aromatów poprzez obustronne powleczenie jej lakierem z udziałem PVdC. Zapakowany w nią cukierek cechuje się wysoką trwałością i przedłużonym czasem przydatności do spożycia. W wersji metalizowanej posiada też bardzo wysoką barierowość na przenikanie światła
- jest odporna na tłuszcze
- nie przykleja się
- posiada wysoką sztywność
- posiada wysoką stabilność wymiarów
- jest podatna na przetwarzanie – łatwo daje się zadrukowywać, metalizować i barwić w masie dając szeroką gamę niepowtarzalnych kolorów.

Folia StarTwistTM stosowana jest do owijania cukierków tak poprzez skręcenie końcówek etykietki z obu jej stron jednocześnie (tzw. „dwuskręt”) jak i skręcenie etykietki tylko z jednej strony natomiast z drugiej uzyskanie powierzchni płaskiej powstającej poprzez odpowiednie zaginanie folii (tzw. „cebulka”). StarTwistTM został opracowany tak, aby można go było wykorzystywać na bardzo szerokiej gamie maszyn owijających różnych typów i o różnym wieku z bardzo dużą prędkością przy zredukowanej ilości złych skrętów. Nadaje się on również doskonale do pakowania ręcznego.

Dzięki dużej sztywności, połyskowi i dobremu owinięciu powoduje, że zapakowany w niego cukierek stwarza bardzo dobre wrażenie wizualne i dotykowe. Podkreślić też należy, że produkowany z masy celulozowej pozyskiwanej ze specjalnych plantacji StarTwistTM jest materiałem w pełni odnawialnym.

Gramatura tej folii przeznaczonej specjalnie do pakowania cukierków wynosi 31,5 g/m2 , a grubość ok.22 mikrony. Wyżej wymienione właściwości folii StarTwistTM umożliwiające redukcję kosztów ponoszonych na zapakowanie cukierków poprzez znaczne zwiększenie prędkości maszyny przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości złych skrętów, podwyższenie trwałości gotowego wyrobu i wydłużenie czasu jego przydatności do spożycia, lepszy wygląd zapakowanego cukierka stanowiący bardzo ważny element gry marketingowej oraz możliwości ochrony środowiska dzięki jego biodegradowalności powodują, że pomimo jego wyższej niż dla folii z tworzyw sztucznych ceny, ponownie rośnie na świecie zapotrzebowanie na stosowanie tego materiału skrętnego do pakowania cukierków i obserwujemy jego wielki „come back”.

Osoby zainteresowane bliższymi informacjami na temat tego materiału Innovia Films zaprasza do bezpośredniego kontaktu. Zaprasza również do odwiedzenia swojej strony internetowej: www.innoviafilms.com


Źródło: ''