Przedsiębiorstwo RPC Containers Halstead opracowało nowe zamkniecie do butelek do sosów stawianych do góry dnem, którego projekt został zgłoszony do opatentowania. Nowe zamkniecie zapewnia większą wygodę konsumentom i jest korzystniejsze dla środowiska naturalnego.

Zamiast produkować aplikator z innego materiału – zwykle silikonu – kontrolujący przepływ produktu, projekt RPC wykorzystuje w otworze wylotowym specjalnie opracowaną technologię. Umożliwia to zastosowanie mniejszego otworu, co ulepsza dozowanie produktu, a także stwarza „efekt wsysania” – produkt wciągany jest z powrotem do butelki, pozostawiając po każdorazowym użyciu czysty otwór.

Ponadto w rozwiązaniu tym zamkniecie wykonane jest w całości z jednego materiału i dlatego jest łatwiejsze do recyklingu, co stanowi coraz ważniejszą kwestie dla detalistów i producentów.

Wydłużony aplikator ułatwia bardziej precyzyjne i kontrolowane wyciskanie produktu. Zatyczka w odchylanej części wieczka zatyka aplikator po zamknięciu butelki, co pozwala na przechowywanie sosów do góry dnem bez wycieków.



Zamkniecie jest formowane wtryskowo z polipropylenu, a aplikator dostępny jest w dwóch rozmiarach – do keczupu i sosów oraz do majonezu i sosów sałatkowych. Oferowane będą także inne rozmiary do sosów zawierających większe cząstki.


Źródło: ''