100 tysięcy puszek na godzinę
100 tysięcy puszek Tyskiego na godzinę - z taką wydajnością pracuje najnowsza linia rozlewnicza w należącym do Kompanii Piwowarskiej browarze w Tychach. Jej uruchomienie jest kluczem do realizacji ambitnych planów sprzedażowych spółki w tym sezonie.

Pierwsze piwo trafiło do puszek na nowej linii z początkiem marca. Z dnia na dzień i ze zmiany na zmianę zwiększało się wykorzystanie mocy produkcyjnych drzemiących w nowych urządzeniach. Obecnie w ciągu jednej godziny z linii L-6 może zjechać 100 tysięcy puszek pełnych Tyskiego.
- Już w lutym było wiadomo, że do najważniejszych wyzwań stojących przed naszym działem jest szybkie i skuteczne wyszkolenie załogi - tak, aby mogła już od kwietnia pracować w systemie trzyzmianowym. Nie było z tym problemów, bowiem operatorzy i liderzy linii oraz mistrz są jednymi z najlepszych fachowców jakich mamy w tyskim browarze - stwierdził Cichoń.

Kompania Piwowarska jest największym i najbardziej zyskownym przedsiębiorstwem piwowarskim w Polsce. Kilkusetletnie doświadczenia w warzeniu piwa, nowoczesna technologia i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie (World Class Manufacturing) gwarantują najwyższą jakość jej produktów. Do portfela marek należy TYSKIE (ulubione piwo Polaków), ŻUBR (druga marka w Polsce pod względem wielkości sprzedaży), LECH, Dębowe Mocne, Pilsner Urquell, Redd's, Dog in the Fog, Miller Genuine Draft oraz Peroni Nastro Azzurro.

Kompania Piwowarska jest częścią drugiego pod względem wielkości producenta piwa na świecie - SABMiller plc. Grupa obecna jest w ponad 60 krajach na sześciu kontynentach, a jej portfel obejmuje ponad 150 silnych marek (m.in. Pilsner Urquell, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Castle Lager). SABMiller plc jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli.
W roku finansowym zakończonym 31 marca 2007 SABMiller osiągnął przychody w wysokości 18,6 mld dolarów i wypracował zysk brutto 2,8 mld dolarów. Sprzedaż piwa wyniosła 216 mln hl.
Źródło: ''