Aseptyczne przetwarzanie i przechowywynia produktów spożywczych w ofercie Alfa Laval
Firma Alfa Laval – światowy lider w technologii wymiany ciepła, oddzielania i przepływów – w kwietniu br. przejęła włoską firmę Astepo Srl, która jest rozpoznawana na rynku jako producent urządzeń przeznaczonych do termicznego przetwarzania i pakowania produktów spożywczych, takich jak: aseptyczne linie spożywcze i systemy pakowania typu bag-in-box.


Firma Astepo Srl. została założona w 1986 i ma siedzibę w Parmie. Firma ma wieloletnie doświadczenie w zakresie przetwarzania żywności i wiedzę technologiczną dotyczącą procesów aseptycznych i technologii ohmic, która wykorzystywana jest do podgrzewania produktów.
Portfolio produktów obejmuje innowacyjne rozwiązania w zakresie:
- Procesów termicznej obróbki żywności, takich jak pasteryzacja, gotowanie w systemie ciągłym, sterylizacja
- Technologii pakowania typu Bag in box: pakowanie produktów płynnych, pakowanie ultra-clean i aseptyczne – szczególnie w zakresie dużych objętości.
W 2009 firma Astepo SRL zanotowała sprzedaż na poziomie 8 mln euro i zatrudniała 25 pracowników.
Na rynku polskim dystrybucją urządzeń Astepo zajmowała się firma RICCO International.
W grudniu 2010 roku firmy Alfa Laval i Ricco podpisały porozumienie dystrybucyjne w ramach którego firma RICCO została Autoryzowanym Dystrybutorem firmy Alfa Laval, zapewniając tym samym ciągłość profesjonalnej i fachowej obsługi naszych klientów.
„Mamy nadzieję, że nasza współpraca z firmą RICCO przyniesie długofalowe korzyści dla obu stron. Korzystając z doświadczenia i wiedzy naszego dystrybutora liczymy na efektywną promocja zupełnie nowego dla nas asortymentu, jakim są linie i systemy do aseptycznego pakowania produktów spożywczych marki ASTEPO wśród klientów na polskim rynku” – mówi Dyrektor Działu Procesów Spożywczych Alfa Laval Polska, Mariusz Kłosiński.
Źródło: ''