Innowacyjne technologie firmy BASF znajdują zastosowanie także w opakowaniach ochronnych do makaronu, muesli czy innych produktów spożywczych, a to dzięki temu, że zapewniają bezpieczną barierę przed pozostałościami oleju mineralnego w opakowaniach.

BASF - opakowania ochronne do produktów spożywczych
+ Bezpiecznie zapakowane
Rozwiązania skutecznie chroniące żywność przed zanieczyszczeniami
+ Ultra-cienkie i wytrzymałe
Powłoki zapewniają ochronę do końca okresu przydatności
+ Selektywna bariera
Powietrze i para wodna są przepuszczane, natomiast resztki oleju mineralnego nie przedostają się do żywności

Półki przepełnione kolorowymi przedmiotami, regały sklepowe pełne opakowań z płatkami owsianymi, ryżem, makaronem i mieszankami do pieczenia. Przeszklone zamrażarki kuszą klientów pizzą, warzywami, filetami rybnymi –szczelnie zapakowanymi w kolorowe pudełka. Dobrze zaprojektowane opakowania papierowe to niezbędny element sektora produkcji żywności, ponieważ są lekkie, można je układać w stosy bądź rzędy, co ułatwia efektywny transport. Zabezpieczają również produkty przed wilgocią, zanieczyszczeniami i uszkodzeniami. Papier jest ekologicznym materiałem opakowaniowym, zwłaszcza jeżeli wytwarzany jest z włókien pochodzących z recyklingu. Niestety tego rodzaju włókna mogą zawierać pozostałości olejów mineralnych. Powłoki firmy BASF chronią żywność przed tymi substancjami.

Opakowania kartonowe przeznaczone do żywności często produkowane są z makulatury, np. gazet. Tego typu papier zawiera m. in. pozostałości farb drukarskich, w których skład wchodzą oleje mineralne nie dopuszczone do kontaktu z żywnością. To jest właśnie sedno problemu - oleje mineralne nie mogą zostać całkowicie usunięte w procesie recyklingu, dlatego też ich resztki pozostają w opakowaniach. Oleje mineralne zawierają związki węglowodorowe, które mogą przemieszczać się z kartonu do żywności. Eksperci nazywają to migracją. Zjawisko to może zachodzić nawet bez kontaktu pomiędzy żywnością a kartonem. Niektóre pozostałości oleju mineralnego odparowują już w temperaturze pokojowej. Mieszanina gazów rozprasza się w opakowaniu i wytrąca się na zapakowanych w kartonie produktach spożywczych. „Analizy laboratorium kantonalnego w Zurychu wykazały, że w temperaturze pokojowej około 30 procent wszystkich substancji migrujących wnikało do żywności w ciągu dwóch miesięcy” – wyjaśnia Heiko Diehl. Kierownik działu Paper Chemicals w firmie BASF odpowiedzialny jest za obsługę międzynarodowych klientów w zakresie doboru odpowiednich opakowań dla ich produktów spożywczych. Produkty takie jak mąka, ryż i mieszanki do pieczenia są szczególnie zagrożone, ponieważ mogą pochłaniać większe ilości substancji pochodzących z olejów mineralnych. „Jeżeli zanieczyszczenia wnikną do żywności, w żaden sposób nie można ich już usunąć lub zneutralizować, nawet poprzez mycie albo gotowanie” – dodaje Diehl.

Nie tylko branże przemysłu są świadome zagrożenia dla zdrowia jakie niosą pozostałości oleju mineralnego w opakowaniach dla produktów spożywczych. Te szkodliwe substancje oraz skutki ich działania są przedmiotem zainteresowania określonych organów nadzoru w Szwajcarii. Badania kontrolne wykonywane przez laborantów wykazały wysokie stężenie pozostałości tych substancji w tkance ludzkiej. „Wykorzystywanie kartonu jako materiału opakowaniowego do żywności jest obecnie tak powszechne, że włączenie do produkcji włókien pochodzących z recyklingu jest nieuniknione.



W tej kwestii nie wprowadzono jeszcze żadnych ograniczeń prawnych, posługujemy się tylko oficjalnymi zaleceniami. W przypadku standardowego kartonu wyprodukowanego w procesie recyklingu wartości te nie mogą być zachowane bez zastosowania odpowiedniej bariery” – wyjaśnia dr Konrad Grob z Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Zurychu.

Firma BASF opracowała już szereg różnorodnych rozwiązań w zakresie substancji zaporowych chroniących wewnętrzną powierzchnię opakowań kartonowych. Te wyjątkowo cienkie powłoki wykonane są z polimerów - czyli makromolekuł zbudowanych z wielu mniejszych cząsteczek. Powłoki zaporowe, których grubość wynosi 10-15 mikrometrów (dla porównania grubość włosa waha się w granicach 120 mikrometrów), zapewniają ochronę przed szkodliwymi substancjami przez okres do trzech lat. Produkty, takie jak np. makaron, pozostające w opakowaniach średnio przez 15 do 24 miesięcy są w ten sposób dobrze chronione. „Najważniejszym wymogiem wobec powłoki zaporowej jest to, aby okres zachowania odpowiedniej wytrzymałości (do kiedy bariera jest w stanie chronić żywność przed szkodliwymi dla zdrowia substancjami) był dłuższy niż okres przydatności do spożycia zapakowanego produktu” – tłumaczy Diehl.

Nasze powłoki zaporowe można sobie wyobrazić jako gęstą siateczkę, przez którą mogą przenikać tylko niektóre cząsteczki” - kontynuuje. Przejść mogą wyłącznie najmniejsze molekuły, takie jak np. para wodna. Większe cząsteczki, w tym pozostałości oleju mineralnego, nie są w stanie przeniknąć przez barierę. Ponadto biegunowy charakter zapory BASF hamuje migrację molekuł.

Opracowanie efektu zaporowego dla większych molekuł nie było jedynym wyzwaniem podczas projektowania różnych rozwiązań powłokowych. Dr Carmen Cimpeanu z działu badań Materials and Systems firmy BASF wyjaśnia: „Powłoka musi być jednocześnie na tyle elastyczna, aby nie dochodziło do złamań podczas składania kartonu, pozostawiając zaporę w stanie nienaruszonym”.



Kiedy powłoka w końcu wypełni swoje zadanie po skonsumowaniu zawartości opakowania, warstwa polimerowa powinna być łatwa do usunięcia z wewnętrznej powierzchni pudełka. Jest to istotne w czasie powtórnego procesu recyklingu opakowania. Polimerowa folia nie może utrudniać ponownego wykorzystania materiału, dlatego też konieczna jest możliwość łatwego usunięcia powłoki. Tylko wtedy papier może zostać poddany recyklingowi, dzięki czemu mogą powstawać kolejne opakowania ochronne dla muesli, makaronów i innych produktów spożywczych.



O firmie BASF
BASF - The Chemical Company jest wiodącą firmą chemiczną na świecie. Firma BASF oferuje szeroki asortyment produktów: od chemikaliów, tworzyw sztucznych , produktów poprawiających wydajność i środków ochrony roślin po ropę naftową i gaz. Łączymy sukces ekonomiczny ze społeczną odpowiedzialnością biznesu i ochroną środowiska. Dzięki osiągnięciom naukowym i innowacjom w niemal wszystkich gałęziach przemysłu, dajemy naszym klientom możliwość zaspokojenia aktualnych i przyszłych potrzeb społecznych. Nasze produkty i rozwiązania systemowe przyczyniają się do ochrony zasobów naturalnych, zapewnienia zdrowej żywności i poprawy jakości życia. Nasz wkład podsumowuje wspólny korporacyjny cel: tworzymy chemię dla zrównoważonej przyszłości. W roku 2012 BASF odnotowała sprzedaż na poziomie około 78,7 miliardów € i pod koniec roku zatrudniała ponad 113,000 pracowników. Akcje BASF notowane są na giełdach papierów wartościowych we Frankfurcie (BAS), Londynie (BFA) i Zurychu (AN).
Więcej informacji na temat firmy BASF można znaleźć na stronie internetowej www.basf.com