Data publikacji: .    Data aktualizacji: 2009-12-15

Ostatnio w prasie codziennej ukazują się pomówienia, powtórzone za aktywistami kół "zielonych", że w krajach rozwiniętych ogranicza się stosowanie polichlorku winylu, że jego produkcja spada, a w pewnych miejscach jest już w ogóle zakazany.

Dlaczego PCW ?
Polichlorek winylu jest wybierany z wielu powodów, m.in. jest bezpieczny w użyciu, uniwersalny, korzystny kosztowo i ze względu na zestaw właściwości pozwalający niemal dowolnie kształtować właściwości wyrobu, jest trwały, odporny na wpływy atmosferyczne oraz barierowy dla tlenu i zapachów. W masowych zastosowaniach budowlanych, oprócz jego znakomitych właściwości konstrukcyjnych, ma znaczenie także to, że jest trudno palny i samogasnący. Natomiast dla produkcji opakowań kontaktujących się z żywnością i farmaceutycznych oraz dla wyrobów medycznych jednorazowego użytku największe znaczenie mają takie właściwości PCW, jak nietoksyczność, obojętność fizjologiczna oraz nieprzepuszczalność tlenu i zapachów.

PCW w opakowaniach
Sektor opakowań spożywczych, farmaceutycznych i wyrobów dla medycyny stanowi w sumie ok. 12% całej produkcji PCW, ale jest to sektor bardzo ważny. PCW pozwala tu osiągnąć takie właściwości wyrobu, których często nie dają inne materiały opakowaniowe lub pozwala uzyskać te same właściwości mniejszym kosztem, przy mniejszej grubości folii i mniejszej wadze opakowania. Jest lepszy od wielu innych materiałów jeżeli chodzi o opakowania na tłuszcze, tj. butelki na oleje nie tylko przemysłowe, ale oleje jadalne, pojemniki na nabiał itp. Opakowania z PCW spełniają wszystkie kryteria i normy oraz mają stosowne atesty. Duża konkurencja poliolefin i innych materiałów na rynku opakowań nie powinna przysłaniać nam faktu, że PCW jest także znakomitym materiałem, a często tańszym. Ponadto nie znajdują żadnego potwierdzenia w faktach naukowych pomówienia kół "zielonych" kierowane pod jego adresem. Oczywiście w warunkach dużej konkurencji rynkowej takie właśnie pomówienia i półprawdy na temat PCW, kolportowane szeroko przez tendencyjnie walczących z chlorem ekologów, są często języczkiem u wagi wpływającym na decyzje o użyciu konkretnego materiału opakowaniowego.

Recykling
Częstym argumentem ekologicznym przeciw stosowaniu PCW jest pomówienie o niemożność jego recyklingu. Tymczasem PCW znakomicie poddaje się recyklingowi, w tym także opakowania z PCW. Z butelek PCW produkowane są nie tylko wyroby techniczne, jak np. kontenerki. We Francji produkuje się włókno polichlorowinylowe o znakomitych właściwościach: jest przeciwreumatyczne, ma właściwości "kociej skórki", przepuszcza pot na zewnątrz, a nie przepuszcza wody do wewnątrz. Jest ono stosowane na bieliznę, swetry, odzież sportową i specjalną. Innym przykładem recyklingu opakowań PCW jest stosowany np. w Wielkiej Brytanii przerób opakowań, tzw. transporterków rozdzielających artykuły spożywcze w opakowaniach zbiorczych na siding, czyli okładziny zewnętrzne dla budownictwa. Oczywiście potrzebny jest system odbioru transporterków ze sklepów i supermarketów, jest to jednak znacznie łatwiejsze niż zbiórka opakowań trafiających do poszczególnych konsumentów. Nieprawdą jest, że wyroby z PCW zagrażają nam czymkolwiek w trakcie ich użytkowania lub po ich użyciu. Prawdą jest natomiast, że zespół właściwości PCW i możliwość osiągania różnych właściwości gotowego wyrobu pozwalają na stosowanie PCW do najróżniejszych wyrobów, w tym opakowań spożywczych, farmaceutycznych i medycznych. Prawdą jest też, że opakowania z PCW nadają się do recyklingu i przetwarzania na wartościowe wyroby.

Cały artykuł: http://www.rynekchemiczny.com.pl