Data publikacji: .    Data aktualizacji: 2024-02-07

Karton na pizzę ma wbrew pozorom spore znaczenie w kwestii sukcesu danej pizzerii. Jest to w końcu „wizytówka” lokalu. Dlatego restaurator musi podjąć kilka ważnych decyzji o jego stylistyce, wielkości, rodzaju czy kolorze, a w niektórych przypadkach nawet kształcie. Na kliencie z kolei ciąży inna odpowiedzialność, związana z dokonaniem prawidłowej segregacji i tym samym wyrzucenie opakowania do odpowiedniego kosza.

Karton do pizzy Grembox

Fot. Grembox

Rodzaj tektury, kształt i nadruk mogą wpływać na percepcję ulubionego dania i stać się czynnikiem zwiększającym, lub odwrotnie – zmniejszającym radość z pałaszowania ulubionego dania. Warto zatem szczególnie zadbać o tę kwestię. Jak to zrobić? Dowiedz się z tego artykułu.

Jak zaprojektować idealny karton do pizzy?

Dobry karton do pizzy powinien przede wszystkim łączyć dwie najważniejsze zalety – optymalną jakość oraz atrakcyjną stylistykę nawiązującą do danej pizzerii. Pod pierwszym pojęciem kryje się między innymi wytrzymałość na działanie wysokiej temperatury i dużej wilgoci. Pod drugim z kolei sam wygląd, który świadczy o profesjonalizmie firmy czy też jej podejściu do klienta.

Po pierwsze: rodzaj tektury

Kartony na pizzę zwykle wykonuje się z tektury falistej. To najczęstszy wybór ze względu na wytrzymałość tego materiału oraz dobrą izolację termiczną. Dzięki temu pizza zamówiona w dostawie może być jeszcze ciepła lub nawet gorąca, kiedy dotrze do klienta, a właśnie taka smakuje najlepiej. Ponadto odpowiednia twardość tektury sprawia, że pudełka nie przeciekają oraz mogą być układane jedno na drugim, co ułatwia ich transport, ale także przechowywanie gotowych dań na wynos.

Tektura falista może być jedno-, dwu- lub trzywarstwowa, w zależności od potrzeb. Oczywiście im więcej warstw, tym wyższa cena, lecz także znacznie większa sztywność. Różnice wynikają również z kształtu fali – może mieć przekrój „E” lub „B”. Każdy wariant ma swoje zalety oraz wady, które warto wziąć pod uwagę przed ostatecznym dokonaniem wyboru. Rodzaj tektury wpływa bowiem na cenę gotowego opakowania, jego wygląd, trwałość i możliwości zastosowania, podobnie zresztą jak gramatura – od 340 g/m2 do nawet 370 g/m2.

Po drugie: rozmiar kartonu do pizzy

Każdy karton na pizzę powinien zostać precyzyjnie dopasowany do jej wielkości, a ta z kolei różni się w zależności od menu oferowanego w danej pizzerii. Standardowe rozmiary to Ø 24 cm, Ø 31 cm, Ø 32 cm i Ø 42 cm, które spełniają oczekiwania w zasadzie całego rynku gastronomicznego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać zupełnie inny wymiar – rośnie jednak wówczas cena jednostkowa produkcji kartonu do pizzy, jak i wydłuża się czas realizacji zlecenia w fabryce.

Liczy się także przestrzeń na dodatki. Jeśli pizzeria dokłada do zamówień sosy czy inne produkty uzupełniające – np. pieczywo czosnkowe czy oliwę, warto zaprojektować również na nie bezpieczne miejsce w kartonie.

Jeżeli realizujemy dostawy, warto pamiętać o dobraniu również odpowiednio dużej torby termicznej, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na bardziej nieoczywisty rozmiar wypieku – np. w przypadku dużych pizz 60-70 cm i odpowiadających im ponadgabarytowych kartonów.

Po trzecie: design

Warto zwrócić uwagę na stylistykę kartonów i potraktować je jako kolejną formę promocji swojej pizzerii oraz sposób na wyróżnienie się tle konkurencji. Ważne czynniki to:

●      Kształt – tradycyjny kształt kartonu do pizzy to kwadrat, ale można eksperymentować z różnymi formami, aby wyróżnić się na rynku. Coraz popularniejsze są chociażby kartony okrągłe, ale znamy także przykłady kształtów okazjonalnych – jak np. w formie serca na Walentynki.

●      Kolor – standardem jest kolor „naturalny” każdego kartonu, zatem brązowy, lecz coraz częściej restauratorzy wybierają biel. To rozwiązanie znacznie przyjemniejsze w odbiorze i mniej surowe, dlatego może wpłynąć pozytywnie na wizerunek firmy w oczach klientów. 

●      Nadruki – opakowania na pizzę z nadrukiem to doskonała forma zwiększenia rozpoznawalności pizzerii na tle innych, jak i sposób na poprawę lojalności dotychczasowej bazy klientów. Na tak dużej przestrzeni można umieścić w zasadzie wszystko – logo firmy, dane kontaktowe, wartościowe informacje na temat ekologicznego podejścia danej marki, jak i logotypy czy ciekawe rysunki. Ponadto świetnym rozwiązaniem jest także zaprojektowanie niewielkiego miejsca na kupony do wycięcia przez klientów. Po zebraniu kilku sztuk można zaproponować atrakcyjną zniżkę. Możliwości jest wiele.

Karton do pizzy

Fot. Grembox

Jak i gdzie wyrzucić karton do pizzy?

Odpowiedzialne i zgodne z zamysłem ekologii wyrzucenie opakowania na pizzę, z nadrukiem lub bez, może różnić się w zależności od lokalnych przepisów dotyczących recyklingu i zarządzania odpadami. Ogólne wytyczne pozostają jednak zawsze „w cenie” i warto się do nich stosować niezależnie od miejsca zamieszkania:

●  Oczyść karton z zewnątrz i od wewnątrz – zanim poddasz karton do pizzy segregacji, upewnij się, że został on oczyszczony z resztek jedzenia, tłuszczu i innych zabrudzeń, które mogą zaburzyć proces recyklingu. Pamiętaj także o usunięciu znajdującej się wewnątrz folii aluminiowej. Tak przygotowane opakowanie kartonowe wrzucamy do niebieskiego pojemnika na papier, a folię do żółtego na tworzywa sztuczne.

●  Rozłóż karton – jeśli to możliwe, złożenie kartonu na płasko ułatwi firmom gospodarującym odpadkami sprawny transport i przetwarzanie. Może to także zaoszczędzić miejsce w pojemniku na śmieci.

●  Rozważ opcje alternatywne – jeśli karton nie nadaje się do recyklingu z powodu nadmiernego zabrudzenia tłuszczem lub jedzeniem, być może będzie trzeba go wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (szarego)

●  Przemyśl ponowne wykorzystanie – zanim wyrzucisz karton, zastanów się, czy nie dałoby się go wykorzystać w innym celu. Kartony do pizzy z nadrukiem lub bez mogą być używane do przechowywania płaskich przedmiotów, jako ochronne podkłady do malowania, a nawet do twórczych projektów DIY.

Tak czy inaczej, karton do pizzy z nadrukiem powinien łączyć dwie najważniejsze zalety – praktyczność, w końcu służy do przewozu jedzenia, jak i stylistykę, która odpowiada za wzmocnienie świadomości i lojalności u klientów względem danej pizzerii. Produkcja kartonów do pizzy to duży biznes, dlatego na rynku można znaleźć tysiące interesujących produktów dla wymagających restauratorów. Możemy ich poszukać w Internecie, jak i w lokalnych zakładach produkcyjnych, aby precyzyjnie dopasować je do naszych potrzeb.



Komentarze

  • A sama tektura?

    A jak wygląda kwesta samego doboru tektury? Makulatura podobno zawiera wiele nieczystości i oleje mineralne a takie opakowania spotykam. Gorący produkt wzbudza wielokrotnie migrację. Jak to ma się do kwestii bezpieczeństwa żywności. Zastanawiamy się gdzie wyrzucić pudełko (to ważne) ale nie mówimy czy samo opakowanie jest bezpieczne... to moim zdaniem jest ważniejsze. Czy te opakowania są/muszą być zgodne z dyrektywami eu 1935 i 2023?