„Oddychające” folie Cryovac® Darfresh® charakteryzują się regulowaną przepuszczalnością, która pozwala na stosowanie ich do pakowania serów, które w czasie swojego cyklu życia emitują dwutlenek węgla (np. edam, emmental, gorgonzola, roquefort itp.). Folie Cryovac® Darfresh® ograniczają przenikanie tlenu do wnętrza opakowania, chroniąc jakość produktu i jednocześnie umożliwiając wydostawanie się dwutlenku węgla na zewnątrz, co umożliwia naturalną kontynuację procesu dojrzewania sera w opakowaniu. Tym samym, sery w kawałkach mogą nabierać naturalnego smaku i konsystencji już po zapakowaniu, zachowując swoją barwę i dłuższy okres trwałości.

Firma Sealed Air wprowadziła unikalne, pierwsze na rynku „oddychające” folie Cryovac® Darfresh® do pakowania próżniowego serów gazujących. Nowe rozwiązanie umożliwia kontynuację procesu dojrzewania serów w opakowaniu, jednocześnie wydłużając ich okres trwałości, poprzez zastosowanie procesu pakowania metodą próżniową z efektem ścisłego przylegania folii do produktu (tzw. efekt „skin”). Dzięki nowej gamie folii o regulowanej przepuszczalności, producenci serów oraz detaliści zyskują opakowanie o niepotwarzalnych właściwościach, znacznie przewyższających parametry tradycyjnych opakowań MAP typu „flowpack” oraz termoformowanych.

Twarde i półtwarde sery, typu: emmental, edam, gorgonzola, roquefort i inne sery z niebieską pleśnią, emitują w czasie swojego cyklu życia różne ilości dwutlenku węgla, Jednocześnie wymagają regulowanego dostępu tlenu, niezbędnego do procesu dojrzewania. Zbyt duża ilość dwutlenku węgla w opakowaniu uległaby z czasem wchłonięciu przez ser, co wpłynęłoby niekorzystnie na jego smak. Natomiast niekontrolowany dostęp tlenu spowodowałby psucie się sera, skracając okres przydatności do spożycia.



„Oddychające” folie Cryovac® Darfresh® charakteryzują się regulowaną przepuszczalnością, która pozwala na stosowanie ich do pakowania serów gazujących. Ograniczają przenikanie tlenu do wnętrza opakowania, chroniąc jakość produktu i jednocześnie umożliwiając wydostawanie się dwutlenku węgla na zewnątrz, co umożliwia naturalną kontynuację procesu dojrzewania sera w opakowaniu. Tym samym, sery w kawałkach mogą nabierać naturalnego smaku i konsystencji już po zapakowaniu, zachowując swoją barwę. Nowe folie Cryovac® Darfresh® mają różne stopnie przepuszczalności, odpowiednie do poszczególnych rodzajów sera. Górne folie są dostępne w trzech wariantach: standardowym, o wysokim profilu oraz o wysokiej przepuszczalności.

Opakowanie Cryovac® Darfresh® o regulowanej przepuszczalności stwarza korzyści istotne zarówno z punktu widzenia producentów serów, jak i detalistów. Oprócz wspomnianego już dłuższego okresu trwałości, opakowanie jest wyjątkowo szczelne dzięki hermetycznym zgrzewom oraz procesowi zgrzewania na całej powierzchni produktu. W porównaniu z opakowaniem MAP, Cryovac® Darfresh® zapewnia lepsze właściwości organoleptyczne, gdyż proces pakowania metodą próżniową zapobiega tworzeniu się kwaśnego smaku dzięki temu, że dwutlenek węgla nie wchłania się do produktu, lecz wydostaje się po prostu na zewnątrz opakowania.

Dzięki ścisłemu przyleganiu folii do produktu, niczym „druga skóra”, oraz regulowanej przepuszczalności gazów, która zapobiega tworzeniu się pęcherzy, nowe opakowanie nadaje zapakowanym wyrobom z sera atrakcyjniejszy wygląd. Ponadto, umożliwa wyróżnienie produktów na sklepowej półce i zapewnia ich doskonałą widoczność w opakowaniu. Nadruk, możliwy zarówno na górnej, jak i na dolnej folii, zastępuje etykiety i pozwala na nowoczesną komunikację marki. Ścisle przylegająca folia redukuje przestrzeń między produktem a opakowaniem, stwarza także możliwość pionowej ekspozycji, co pozwala detalistom eksponować więcej opakowań na sklepowej półce i zoptymalizować koszty dystrybucji.

Dla konsumentów natomiast, nowe rozwiązanie oznacza także wygodę użytkowania dzięki opatentowanemu systemowi łatwego otwierania Darfresh® Easy Opening. „Oddychające” folie Cryovac® Darfresh® współpracują z wyspecjalizowanymi maszynami do pakowania próżniowego Darfresh® z efektem przylegania typu „skin”.

Cryovac® oraz Darfresh® to zarejestrowane znaki handlowe Sealed Air Corporation. Cryovac Packaging oraz Cryovac Food Solutions, działy należące do firmy Sealed Air, są światowym liderem w dziedzinie innowacyjnych materiałów, systemów i urządzeń do pakowania żywności. W 2006 roku w światowym rankingu Fortune 1,000 firma Sealed Air została uznana przez liderów przemysłu za Najlepszą Firmę Produkującą Opakowania.

Firma Sealed Air Cryovac zatrudnia w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka) ponad 3,000 pracowników. Zakłady produkcyjne firmy Sealed Air Cryovac zlokalizowane są we Francji (Arc-en-Barrois i Epernon), Niemczech (Norderstedt), Wielkiej Brytanii (St. Neots i Poole), we Włoszech (Passirana di Rho), w Hiszpanii (Buñol), Rosji (Wołgograd), Polsce (Ożarów Mazowiecki), na Węgrzech (Újhartyán), w Republice Południowej Afryki (Spartan) oraz w Botswanie (Lobatse). We Włoszech znajduje się Centrum Obsługi Klientów EMEA, natomiast w Szwajcarii w Root mieści się Techniczne Centrum Maszyn Pakujących EMEA. Sealed Air Cryovac posiada także pod Paryżem Centrum Techniczno-Wystawiennicze Packforum®.

Dążąc do zapewnienia najwydajniejszych plastikowych opakowań do żywności, Sealed Air kieruje szczególną uwagę na ochronę środowiska naturalnego. Firma aktywnie dąży do minimalizacji zużycia surowców i materiałów do produkcji opakowań poprzez recykling lub powtórne wykorzystanie odpadów przemysłowych oraz odzyskiwanie energii poprzez właściwe spalanie.

Źródło: www.sealedair-emea.com
Źródło: ''