Czanieckie Makarony, polski producent makaronu specjalizujący się w makaronach jajecznych, usprawnił produkcję dzięki sprzętowi Ishida.

czarnieckie makarony maszyna ishida

Firma aktualnie posiada pięć sztuk naważarek CCW oraz pięć sztuk wag dynamicznych DACS. Najstarsza została zakupiona 12 lat temu, kolejne dokupywane były w miarę zmieniania się potrzeb produkcyjnych oraz rozwoju firmy. Najnowszy sprzęt zakupiony został w marcu tego roku.

Zdecydowaliśmy się na zakup maszyn firmy Ishida ze względu na ich niezawodność oraz precyzyjne i szybkie działanie – mówi Patryk Dybał z Czanieckie Makarony. – Naszym celem było zwiększenie wydajności przy zachowaniu tych samych wymiarów całej maszyny pakującej –  dodaje.

Na początkowym etapie wdrożenia urządzeń firmie pomógł przedstawiciel firmy Fenix Systems, głównego dystrybutora marki Ishida w Polsce. Ich reprezentant zajął się kompleksową instalacją urządzeń oraz szkoleniem personelu. Wdrożenie maszyn zajęło tylko trzy dni.

Ishida to najlepszy sprzęt w swojej kategorii, dzięki niemu wydajność naszej linii produkcyjnej została zwiększona o 100%. Urządzenia marki Ishida posiadają prosty i intuicyjny w użyciu panel sterowania. Dzięki maszynom o których mowa, nasza praca jest znacznie łatwiejsza, polega na sprawdzeniu czy wszystkie podzespoły i urządzenia współpracujące, takie jak paczkarka, odpowiednio działają –  wyjaśnia Patryk Dybał.

Naważarki Ishidy ważą produkt w odpowiednich proporcjach, następnie jest on pakowany do specjalnie przystosowanych opakowań. Dzięki nim poprawiła się dokładność odważanych porcji, przez co straty związane z niedokładnością zostały ograniczone.

Przedstawiciel Czanieckie Makarony do największych korzyści wynikających z zakupu maszyn Ishida zalicza zdecydowanie większą dokładność oraz płynność w odbiorze produktów, ważeniu oraz transporcie.

Wcześniej ważenie odbywało się ręcznie na zwykłych wagach szalkowych, co zajmowało bardzo dużo czasu, później w firmie wykorzystywano wagi od polskiego producenta – mówi.

opakowanie czarnieckie makarony

Urządzenie jest dobrze zaprojektowane i ergonomiczne, co usprawnia i przyspiesza prace związane ze zmianą asortymentu. Co ważne, do uruchomienia i obsługi linii produkcyjnej aktualnie potrzebna jest jedna osoba. Przygotowanie linii produkcyjnej zajmuje około 10 minut. Przezbrojenie lub konserwacja trwają od 10 do 40 minut w zależności od czynności i umiejętności oraz doświadczenia osoby obsługującej.

Przed uruchomieniem produkcji sprawdzana jest czystość oraz sprawność urządzenia. Przy zmianie formy makaronu maszyna jest dokładnie sprzątana, aby nie mieszać produktów. Czyszczenie ma miejsce trzykrotnie: zarówno na początku tygodnia jak i przy zmianie asortymentu oraz końcem tygodnia.

Maszyny pracują na 3 zmiany przez 5 dni w tygodniu. Jedna maszyna produkuje od 35 - 45 opakowań na minutę.

Dzięki maszynom Ishida nasi klienci otrzymują sprawdzony i odpowiednio zapakowany produkt. Przez cały okres maszyny działają niezawodnie – komentuje Patryk Dybał. – W razie jakiejkolwiek potrzeby firma Fenix Systems reaguje niezwłocznie na potrzeby oraz bardzo szybko rozwiązuje wszelkie kwestie.