Raport Instytutu SGS Fresenius - warzywa w metalowych puszkach
Pojawił się raport świadczący o korzystnym wpływie opakowań metalowych na własności odżywcze, świeżość i zapach przechowywanych w nich warzyw. Instytut SGS Fresenius przedstawił swoje wyniki badań.

Warzywa przechowywane w puszkach zachowują równie wysoki poziom witamin i minerałów w stosunku do świeżo ugotowanych produktów. Opakowania z metalu chronią mineralne składniki odżywcze i wpływają na zachowanie świeżości oraz zapachu produktów, a także przedłużają przydatność produktów do spożycia nawet do 3 lat bez dodatku konserwantów.
Według raportu okazuje się, że w niektórych przypadkach wartość odżywcza warzyw zapakowanych w puszkę jest wyższa od świeżych produktów. Ze względu na korzyści wynikające z rozsądnych decyzji zakupowych coraz więcej klientów zwraca uwagę na zachowanie jakości produktów przez dłuższy okres. Pakowanie warzyw w metalowych puszkach to nie tylko korzyści dla klientów, ale także dla całego przemysłu metalowego.
Naukowcy z Instytutu SGS Fresenius przedstawili w swoim raporcie zalety wynikające z wyjątkowych własności stali. Produkty metalowe zapewniają zmniejszenie ryzyka utraty składników odżywczych przez warzywa niemalże do zera.