Czy tradycyjne woreczki na sypki włoski parmezan sprawdzają się w naszym gospodarstwie domowym? - z pewnością nie - raz otwarte są już nie do zamknięcia, a świeżość parmezanu po jakim czasie idzie w niepamięć.
Firma Greiner Packaging znalazła lepsze rozwiązanie dla lepkiego, sypkiego sera można je nazwać ekskluzywnie zaprojektowanym shaker’em do parmezanu. Zwykły kubek z polipropylenu wyposażono w tym wypadku w otwory na spodzie opakowania. Po potrząśnięciu kubka ser wydostaje się na zewnątrz.

Przechowywanie parmezanu jest teraz o wiele prostsze, nie musimy martwić się także o jego świeżość dzięki pokrywce szczelnie zamykającej dozujący kubek po każdorazowym jego użyciu.

Kreatywność konstruktorów opakowania uzupełnia ozdobna etykieta drukowana na ośmiokolorowej maszynie Nilpeter w szwajcarskiej drukarni Bandfix.
W jednym przelocie wykorzystano tu zarówno offset z roli na rolę, flexo, typodruk oraz sitodruk.

Źródło: ''