Spółka Pfalzgraf Konditorei GmbH jest jednym z czołowych niemieckich producentów ciast klasy premium dedykowanych gastronomii. W procesie dokładnego dozowania owoców na ciasta i torty, jak również zagwarantowania rygorystycznych standardów jakości, firma posługuje się zaawansowaną technologią Ishida.

Technologia Ishida wsparciem dla producenta ciast klasy premium

Pfalzgraf Konditorei zainstalowała w swej, należącej do najbardziej nowoczesnych fabryk w Europie, rzędową naważarkę sześciogłowicową od Ishida. Pozwala ona redukować straty nadważeniowe do poziomu praktycznie zerowego. W celu natomiast przestrzegania regionalnych norm dotyczących ważenia zainstalowano system wagi kontrolnej DACS-G. Kolejnym elementem kontroli jakości jest wdrożony system inspekcji X-ray model IX-GA-4075 zdolny do wykrywania ciał obcych o średnicy mniejszej niż 1 mm.

Sześciogłowicowy system naważarki o symbolu FFW (system wagi kontrolnej) do produktów nietrwałych został zaprojektowany w Ishida. Urządzenie jest przeznaczone do obsługi wkładu produktowego o właściwościach przywierania do powierzchni kontaktowych (tj. produktów lepkich) oraz obsługi krótszych serii. Wkład produktowy jest transportowany przenośnikiem taśmowym do górnej części naważarki. Sześć podajników taśmowych pod kontrolą operatora zasila zasobniki naważające. Operator dba o równomierne rozprowadzenie owoców i jednocześnie ma możliwość oceny wkładu wizualnie. Takie rozwiązanie pozwala na podniesienie efektywności i prędkości procesu naważania. Dodatkowo, dla wykonanych z tworzywa sztucznego zasobników naważających zaprojektowano specjalne skrobaki, które redukują przywieranie wkładu do powierzchni kontaktowych. 

Po zakończeniu procesu naważone porcje owoców za pośrednictwem niewielkiego systemu dystrybucyjnego trafiają na ciasta lub torty. Układ został specjalnie zaprojektowany pod charakterystykę zróżnicowanych wyrobów, tj. ciast, uwzględniając zarówno ich kształty (okrągłe i kwadratowe), jak i ich rozmiary. Urządzenie FFW Ishida obsługuje szeroką gamę produktów firmy Pfalzgraf Konditorei pracując w dwuzmianowym cyklu roboczym. 

Wypieki firmy są dopełniane malinami, truskawkami, owocami leśnymi, mandarynkami i różnymi innymi mieszankami owoców. Masa dla jednej porcji tego wypełnienia to zakres wynoszący od 240 g do 2500 g. Maksymalna prędkość wynosi 16 cykli na minutę. Ze względu na wysoki koszt stosowanych składników precyzja procesu odgrywa decydującą rolę. Według Szefa Produkcji, Stephana Kollera, naważarka Ishida znacznie podniosła produktywność procesu.

- Stara metoda dozowania objętościowego dawała straty nadważeniowe na poziomie od 20 do 30 g owoców w każdym produkcie finalnym - wyjaśnia. - Teraz przepełnienie jest praktycznie zerowe. 

Z punktu widzenia producenta tego typu wyrobów wypiekanych system Ishida okazał się bardzo opłacalnym rozwiązaniem, w przypadku którego zwrot nastąpił w bardzo krótkim czasie. Kolejną zaletą według Kollera, jest fakt, że urządzenie obchodzi się z produktami bardzo delikatnie, co zapobiega uszkadzaniu owoców miękkich.

Obsługa owoców mokrych wiąże się z częstą koniecznością przeprowadzania intensywnego czyszczenia. Maszynę FFW Ishida wyróżnia łatwość utrzymania higieny. Stephan Koller twierdzi, że wodoodporna konstrukcja jest bardzo przyjazna dla utrzymania jej w należytej czystości i określa ją "very hygiene-friendly". Części kontaktowe naważarki mogą być całkowicie zdemontowane bez użycia narzędzi i można je czyścić w przemysłowym środku czyszczącym, podczas gdy, główny korpus maszyny można obmywać wodą prosto z węża.

Na samym końcu linii produkcyjnej system wagi kontrolnej Ishida DACS-G sprawdza wagę już zapakowanego ciasta, tak by finalnie zagwarantować zgodność z regionalną dyrektywą norm wagowych. Stephan Koller mówi, że zwierzchnicy są bardzo zadowoleni z wyników kontrolnych. Waga kontrolna zapewnia nie tylko wysoką precyzję oraz maksymalne prędkości robocze, ale również jest urządzeniem bardzo elastycznym. Operator może dowolnie przełączać się pomiędzy dwoma zakresami masy za jednym naciśnięciem przycisku, co oznacza, że DACS-G może być stosowany do szerszego zakresu produktów. W przypadku zakłóceń zewnętrznych (takich, jakie powstają w czasie czyszczenia), unikalny i opatentowany przez Ishidę ogranicznik rozkładu sił obciążających (tj. DFL - Force Dislocating Limiter) odłącza automatycznie układ ważący od pasa ważącego, aby chronić wrażliwy sensor głowicy ważącej przed uszkodzeniem na skutek nadmiernych przeciążeń. 

Firma Pfalzgraf Konditorei dąży do spełnienia najwyższych standardów jakości i gwarantuje swoim klientom produkty wolne od ciał obcych. Popularnie stosowany detektor metalu nie był rozwiązaniem dla Pfalzgrafu. 

- Nie chcemy jedynie detekcji zanieczyszczeń metalowych, lecz również całego zakresu innych elementów niepożądanych - mówi Stephan Koller.

Tym samym na końcu linii produkcyjnej ostatnią usytuowaną stacją jest system inspekcji X-ray Ishida IX-GA 4075. System niezawodnie wykrywa ciała obce o średnicy mniejszej niż 1 mm, nawet przy stosowaniu dużych prędkości operacyjnych. Torty i ciasta, przykładowo, mogą zawierać maleńkie odpryski granitu, które niechcący dostały się do produktu wraz z owocami. System Ishida model IX-GA 4075 potrafi dokonać identyfikacji kontaminantów z metalu, szkła oraz tworzywa sztucznego o większej gęstości. 

Opatentowana technologia kryjąca się za systemami inspekcji X-ray Ishida opiera się na oprogramowaniu wykorzystującym inteligentny algorytm genetyczny tj. GA (Genetic Algorithm). System osiąga wyjątkowo wysoki poziom dokładności inspekcyjnej na drodze analizy agregowanych danych obrazowych z wielu generacji kontrolnych. Ponieważ niektóre zanieczyszczenia pojawiające się w ciastach i tortach mają charakter powtarzalny, system można optymalizować w celu wyszukania tych właśnie obiektów.

- Dzięki temu mogliśmy zmodyfikować system pod kątem specyficznych właściwości naszych produktów - mówi Stephan Koller. - Każda generacja przyczynia się do tworzenia coraz dokładniejszego rejestru porównawczego ("comparison log").

System można konfigurować szybko i łatwo poprzez przepuszczenie wiązki X-ray przez obiekt testowy od dwóch do trzech razy. Rejestr danych pozwala na sprawdzanie prawidłowości procesu produkcyjnego, a także dostarcza informacji niezbędnych do procesu optymalizacji produkcji. Zapoznanie się z tym, w dużej mierze bezobsługowym systemem inspekcyjnym X-ray, nie stwarzało pracownikom firmy Pfalzgraf Konditorei większego problemu. Maszyna jest prosta w obsłudze i uzyskuje gotowość roboczą zaraz po automatycznej procedurze konfiguracji, co zajmuje zaledwie 90 sekund. Doprecyzowanie ustawień może być przeprowadzane podczas trwania produkcji. System dostarczany jest wraz z setką programowalnych ustawień wstępnych, co umożliwia szybkie przezbrajanie międzyproduktowe.

Technologia Ishida wsparciem dla producenta ciast klasy premium

 

Dowiedz się więcej o Ishida Europe

 

Źródło: Ishida Europe