Tetra Pak kupuje duńskiego lidera technologii filtracji mambranowej
Dodanie DSS Silkeborg A/S poszerza portfolio rozwiązań przetwórczych firmy Tetra Pak


DSS to prywatne przedsiębiorstwo zatrudniające 46 pracowników. Firma została założona w 2000 roku i od tego czasu projektuje, tworzy i sprzedaje technologie membranowe do aplikacji mleczarskich. Wykorzystuje do tego odwróconą osmozę, oraz technologie: nanofiltracji, ultrafiltracji i mikrofiltracji. DSS specjalizuje się w maksymalizacji wykorzystania mleka i serwatki, w oparciu o dogłębne zrozumienie procesów frakcjonowania, uzdatniania wody oraz produkcji mleka.
– Włączenie DSS do struktur Tetra Pak, dużej międzynarodowej firmy koncentrującej się na sektorze mleczarskim, jest dla nas okazją do rozpoczęcia nowej fazy wzrostu w światowym przemyśle mleczarskim – mówi Niels Osterland, współzałożyciel i Dyrektor Zarządzający DSS.
– Dołączenie DSS pozwala Tetra Pak na poszerzenie swoich kompetencji w obszarze technologii filtracji membranowej. Dzięki temu możemy oferować naszym klientom jeszcze szerszy wachlarz rozwiązań z zakresu przetwórstwa produktów mlecznych, sera, serwatki, innych napojów i żywności gotowej – komentuje Tim High, Executive Vice President Processing Systems w Tetra Pak.
– Integracja wiedzy DSS z umiejętnościami Tetra Pak w obszarze zarządzania energią, odpadami oraz zużyciem wody gwarantuje naszym klientom dostęp do gotowych rozwiązań dotyczących redukcji śladu węglowego oraz optymalnego wykorzystania zasobów wodnych. Pozwala również zmniejszyć ich koszty operacyjne – dodaje Tim High.
DSS zostanie włączone w struktury Tetra Pak jako część jednostki biznesowej Cheese and Powder. Zarząd i siedziba firmy DSS pozostaną w Silkeborg, w Danii. Istniejące kanały sprzedaży przedsiębiorstwa zostaną uzupełnione dzięki obecności Tetra Pak na rynku globalnym.
Tetra Pak oferuje kompletne rozwiązania wspierające procesy przetwarzania w oparciu o wiedzę ekspercką i światowej klasy technologie, wykorzystywane na każdym etapie efektywnego i higienicznego procesu produkcji żywności i napojów. Rozwiązania te obejmują wszystkie kluczowe technologie dla przemysłu mleczarskiego.