Tuleja kebabowa i wszystko, co warto o niej wiedzieć!
Pochodzący z Turcji kebab to prawdziwy przysmak, który cieszy się w Polsce olbrzymią popularnością. Znajdziemy go w różnego rodzaju knajpkach ulicznych, barach czy restauracjach, gdzie uzupełnia ofertę innych fast foodów, takich jak zapiekanki, hot-dogi, hamburgery czy frytki. W polskiej wersji potrawa bazuje na różnego rodzaju mięsie, pieczonym pionowo na wolno obracającym się rożnie. Mięso to jest układane i formowane w podłużną bryłę w kształcie batonu z dziurą w środku. I tutaj właśnie pojawia się tuleja kebabowa. Jaka jest jej rola? Już wyjaśniamy!
Tuleja kebabowa – rozwiązanie dla gastronomii
Słowo kebab można tłumaczyć jako obracające się pieczone mięso lub pieczone mięso na szpikulcu. Cała potrawa składa się oczywiście również z dodatków w postaci warzywnej sałatki, tortilli lub bułki i specjalnych sosów. Mięso jednak oraz charakterystyczny sposób jego przyrządzenia odgrywa tutaj zasadniczą rolę, której nieodłącznym elementem jest dzisiaj tuleja kebabowa. Kiedyś mięso do kebaba było nakładane bezpośrednio na sztancę, co nie pozwalało na szybką wymianę mięsa w grillu.
Tuleje kebabowe przyczyniły się do znaczącego usprawnienia całego procesu, co jest szczególnie istotne w przypadku ulicznych kebabów, gdzie liczy się czas i szybkie zrealizowanie zamówienia. Tuleja kebabowa, na które zostało nałożone mięso do kebabu, pozwala bowiem na płynne i wygodne wsunięcie gotowej mięsnej bryły na szpikulec urządzenia grillującego. Tym samym umożliwia wcześniejsze przyrządzenie kebabu, który można łatwo przechować i szybko nałożyć na sztancę.
Z czego jest zrobiona tuleja kebabowa
Tuleja kebabowa to rurka wykonana z wysokiej jakości tektury, która jest pokryta warstwą folii aluminiowej (srebrnej lub złotej) – zarówno od środka, jak i na zewnątrz. Jest to oczywiście produkt w pełni bezpieczny i atestowany do kontaktu z żywnością. Tuleje kebabowe są stosowane zarówno jako wyposażenie obiektów gastronomicznych, czyli kebabownii, barów szybkiej obsługi czy restauracji, jak i produkt używany w przetwórstwie mięsnym przez producentów mięsa do kebabu. Jest to zatem wyrób niezwykle uniwersalny, który jest przydatny w trakcie:
- produkcji kebabu
- pakowania
- mrożenia
- opiekania
W zastosowaniu stricte produkcyjnym mięso jest po prostu nakładane na tuleję kebabową, a następnie poddawane zostaje procesom mrożenia.
Zalety tulei kebabowych:
- usprawnienie procesu produkcji i przechowywania kebabu
- wygodna i bezproblemowa wymiana mięsa na grillu
- skuteczna ochrona miecza / bagnetu / sztycy do kebabu przed szybkim zużyciem
- łatwiejsze czyszczenie urządzenia do robienia kebabu
- niska cena tulei kebabowych
Folia aluminiowa pokrywająca tuleję kebabową znacznie wydłuża jej żywotność, zapobiegając przed przedostaniem się tłuszczu do wnętrza tulei. W ten sposób smak mięsa przyrządzonego na tulei pozostaje niezmieniony.
Tuleja kebabowa rozmiary
Tuleje kebabowe pod względem swojej średnicy dostosowane są do standardowych rozmiarów sztyc kebabowych, która wynosi 17,54 mm. Tuleje różnią się jednak swoją długością, tak jak różnią się pod tym względem urządzenia do pieczenia kebabu, które mogą mieć dłuższy lub krótszy bagnet.
W ofercie RADOMAX znajdziesz tuleje kebabowe o długości:
- 350 mm
- 450 mm
- 500 mm
- 600 mm
- 650 mm
Tuleje kebabowe RADOMAX to wysokie jakości produkty, które cieszą się uznaniem zarówno wśród producentów mięsa do kebabu, jak i obiektów gastronomicznych.
Sprawdź naszą ofertę tulei kebabowych. Masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami!