Ravensbergen Food BV to wiodący holenderski producent batonów zbożowych, który od niedawna ma możliwość użytkować system wagi kontrolnej od Ishida. Model DACS-G wyróżnia się wysokimi prędkościami operacyjnymi, łatwością eksploatacji i doskonałym poziomem niezawodności. System zapewnia ostateczne potwierdzenie masy wielopaków z batonikami granoli oraz kruchych ciasteczek.

DACS-G operuje z prędkością do 150 paczek na minutę dla opakowań podwójnych w trój-, cztero-, pięcio- i sześciopakach. W przypadku tradycyjnych "Rounds" (tj. okrągłych ciasteczek) realizuje tempo około 98 paczek na minutę (opakowanie zawiera do ośmiu elementów). Podczas, gdy prędkość wagi kontrolnej to rząd 160 paczek na minutę, wydajność linii jest regulowana przez układ automatycznego pakowania, który umieszcza wielopaki na tacach gotowych do sprzedaży detalicznej.

Wszechstronność i elastyczność wagi kontrolnej Ishida przy produkcji batonów zbożowych


Elastyczność instalacji wagi kontrolnej zapewnia dodatkową korzyść polegającą na tym, że jeśli występuje problem z urządzeniem do pakowania kartonów, przenośnik prowadzący do DACS-G może działać jako bufor przytrzymujący opakowania. Przenośnik można zwolnić, a gdy linia jest już odblokowana i w pełni operacyjna, wysoka prędkość wagi kontrolnej pozwala na szybkie nadrobienie strat.

DACS-G jest wyposażony w funkcje tzw. "Potwierdzenia Odrzutu" oraz system IDCS (Ishida Data Capture System, tj. system przechwytywania danych - Ishida). Funkcja "Potwierdzenia Odrzutu" wykorzystuje sensor zainstalowany w koszu na odrzuty. Wykrywa każde opakowanie, które jest odrzucane z pasa przenośnika poprzez odrzutnik powietrzny (air blast system). Jest to szczególny wymóg detalistów z Wielkiej Brytanii.

Wszechstronność i elastyczność wagi kontrolnej Ishida przy produkcji batonów zbożowych


System IDCS dostarcza cennych danych produkcyjnych i umożliwia zdalny dostęp do nich. Dzięki temu zarządzający linią w firmie Ravensbergen Food potrafi ocenić ogólną jej wydajność, a jeśli zachodzi taka potrzeba, może dokonać korekt usprawniających proces pakowania.

Wszechstronność i elastyczność wagi kontrolnej Ishida przy produkcji batonów zbożowych


Według relacji z Ravensbergen, system DACS-G jest łatwy w eksploatacji. Urządzenie jest uzbrojone w funkcję szybkiej konfiguracji, wdrażanej z poziomu ekranu dotykowego. Dzięki intuicyjnemu menu możliwe jest szybkie przywoływanie zaprogramowanych parametrów dotyczących różnych opakowań. 

Wszechstronność i elastyczność wagi kontrolnej Ishida przy produkcji batonów zbożowych


- "Jesteśmy pod wrażeniem wagi kontrolnej Ishida, zarówno ze względu na jej wydajność, jak i jej niezawodność, a także dzięki doskonałemu serwisowi i wsparciu, które otrzymaliśmy od Ishida BV"
- komentuje Jeroen Volwater z działu wsparcia technicznego Ravensbergen.

Wszechstronność i elastyczność wagi kontrolnej Ishida przy produkcji batonów zbożowych


Aktualnie, Firma Ravensbergen jest częścią szwajcarskiej grupy Haco AG. Firma kontynuuje kolejne inwestycje i podejmuje działania mające na celu zaspokojenie rosnącego popytu na swoje produkty w całej Europie. Posiada również ambitne plany dalszej ekspansji.

- "W związku z tym, jeśli pojawi się potrzeba zakupu kolejnej wagi kontrolnej, zdecydowanie zadzwonimy do Ishida" - podsumowuje Jeroen.



O Ravensbergen Food

Firma została założona w 1932 roku, jako Banketbakker Ravensbergen, w Rijnsburg w Holandii. Ravensbergen Food jest wiodącym producentem wysokiej jakości batoników zbożowych i wypiekanych batoników typu granola.

Renoma firmy zaczęła się utrwalać dzięki jej produktowi tj. okrągłym ciastkom migdałowym produkowanym do dzisiaj równolegle z nowymi odmianami ciastek podobnego kształtu o smakach jabłkowym oraz morelowym. Ostatnio, firma rozszerzyła swoją produkcję i specjalizację o batony zbożowe i chrupiące batoniki typu granola.

W 1967 roku firma przeniosła się do swojej już istniejącej fabryki w Sassenheim. W 2012 roku stała się częścią grupy Haco AG. Obecnie wraz z dwiema siostrzanymi spółkami z Austrii i ze Szwajcarii stanowi część grupy Haco Cereal Bar Group.

Dzisiaj firma Ravensbergen Food równolegle do produkcji własnej marki Muesli+ produkuje szeroki asortyment batonów zbożowych tzw. marek własnych dla ponad 40 wiodących detalistów w Europie. 

 

Źródło: Ishida Europe