Data publikacji: .    Data aktualizacji: 2009-12-15

Autor: Gruda Zbigniew, Postolski Jacek

Zamrażanie żywności
W książce omówiono teoretyczne podstawy procesu zamrażania żywności oraz problemy techniczne i technologiczne związane z wprowadzeniem tego procesu do przemysłu. Przedstawiono wyniki najnowszych prac badawczych i rozwiązań konstrukcyjnych w tej dziedzinie, a także podano obszerne informacje dotyczące składowania, transportu i użytkowania mrożonej żywności.
Książka jest przeznaczona dla studentów politechnik i akademii rolniczych specjalizujących się w technologii zamrażania żywności oraz konstrukcji aparatury przemysłu spożywczego, a także dla konstruktorów urządzeń zamrażalniczych i projektantów zakładów wytwarzających mrożoną żywność.

Spis treści:
Przedmowa do wydania trzeciego
Wykaz stosowanych oznaczeń, liczb kryterialnych, indeksów i skrótów

1. Wiadomości wstępne
2. Podstawy technologii i techniki zamrażania
3. Współczesne techniki zamrażania
4. Technologia mrożonej żywności
5. Opakowania i pakowanie mrożonej żywności
6. Przechowywanie i dystrybucja mrożonej żywności
7. Wykorzystanie mrożonej żywności
8. Zmiany jakościowe w mrożonej żywności

Literatura cytowana
Literatura uzupełniająca
Załączniki
Skorowidz

Sprzedaż pozycji książkowej prowadzi Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa
Źródło: ''