Żywica NORYL® PKN firmy GE oferuje wyjątkową wszechstronność
Ze swoją wyjątkową odpornością na temperaturę, żywica NORYL® PKN firmy GE może wytrzymać od najchłodniejszej zamrażarki do najgorętszej kuchenki mikrofalowej.

Ten nowy dodatek dla rodziny żywic NORYL jest odpowiedzią na zwiększone zapotrzebowanie rynka na ekonomiczne, lecz równocześnie bezpieczne i atrakcyjne produkty dla opakowań. Rodzina żywic stopowych PPO® /polistyren daje zwiększoną sztywność w wyższych temperaturach w porównaniu do polipropylenu (PP) redukując ryzyko rozlewania się żywności podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej na tackach. Nowe materiały NORYL PKN posiadają doskonałą odporność na uderzenia w temperaturach zamrażarki w porównaniu ze zwykłymi materiałami opartymi na PP.
Tacki na żywność firmy LINPAC Plastics wykonane z żywicy NORYL PKN są wystarczająco sztywne do przenoszenia gotowych potraw nie wyginając się i umożliwiają konsumentom przenoszenie jedzenia bezpośrednio z zamrażarki do kuchenki mikrofalowej. Odporność cieplna tej żywicy umożliwia firmie LINPAC utrzymywanie na zewnątrz opakowania chłodu, redukując w ten sposób możliwość przypalenia, podczas gdy żywność pozostaje gorąca i w pełni pozwala cieszyć się konsumentowi ciepłym posiłkiem.
Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom obróbczym, żywice NORYL PKN stanowią tańszą alternatywę dla materiałów z PP oraz tójftalanu polietylenu (CPET). Żywica NORYL PKN obecnie obejmuje sześć gatunków handlowych, zarówno przeźroczystych jak i nieprzeźroczystych, w szerokim zakresie odporności cieplnej. Żywice NORYL PKN mogą być stosowane w aplikacjach jednowarstwowych, wielowarstwowych oraz pienionych. Oprócz zastosowań w kategorii jednorazowego użytku w kuchence mikrofalowej, żywica NORYL PKN jest również wystarczająco wytrzymała do użytku jako sprzęt kuchenny i stołowy. Żywice NORYL mogą również znaleźć zastosowanie do pakowania artykułów innych niż żywność, gdzie wymagana jest sztywność w podwyższonych temperaturach.
Żywica NORYL PKN ma również zalety jeśli chodzi o ochronę środowiska. Podlega przeróbce wtórnej oraz jest zgodna z amerykańskim i europejskim ustawodawstwem /przepisami odnośnie kontaktu z żywnością.
Tworzywa Sztuczne i Chemia nr 01/02 2005