Firma Zork Pty. Ltd. (www.zork.com.au) promuje nowe innowacyjne zamknięcie do butelek z winem. Wydaje się że może być ono groźnym konkurentem dla typowych korków wykonanych z klasycznego korka oraz korków syntetycznych z tworzyw porowanych.

Dobre wino to wino zamknięte szczelnym naturalnym korkiem. Korki klasyczne do wina wytwarza się z kory dębu korkowego. Dąb ten rośnie nad Morzem Śródziemnym i w Azji Mniejszej (Bliski Wschód). Największymi producentami korków są: Hiszpania, Portugalia, Francja, Maroko i Tunezja. Kora nadaje się do produkcji korków dopiero gdy drzewo osiąga wiek 40 - 45 lat. Młoda kora ma zbyt wiele otworów i zdarzają się w niej przerosty drewna - co ma wpływ na szczelność korka.

Wskutek rozwoju technologii tworzyw możliwe jest obecnie zastępowanie korka naturalnego korkami syntetycznymi z tworzyw. Oczywiście dla win z tzw. "wyższej półki", dla koneserów i znawców win zastosowanie tworzyw jest niedopuszczalne. Mimo to zwykli konsumenci przyzwyczaili się już w zasadzie do korków wykonanych z porowanych tworzyw. Producenci oferują ciągle nowe rozwiązania w tym zakresie. Firma Zork Pty. Ltd. proponuje np. nowe innowacyjne rozwiązanie, którego idea odbiega zdecydowanie od klasycznego zamknięcia butelki z winem.

Nowe zamknięcie jest łatwe do otwierania. Umożliwia również powtórne zamykanie bez utraty szczelności. Plusy nowego korka to duże walory estetyczne, innowacyjne działanie i możliwość nadruku.




Źródło: www.zork.com.au
Źródło: ''