Craig Grimes z Pennsylvania State University oraz Qingyun Cai z Hunan University in Changsha w Chinach opracowali nowatorski mechanizm, który wykrywa nieświeże produkty płynne w opakowaniu.

Plastikowy gadżet może pływać w mleku, zupie czy soku owocowym. Jego celem jest informowanie konsumenta, czy jedzenie zawiera skażone bakterie bez konieczności otworzenia opakowania. W kasach hipermarketów ma być umieszczony czujnik wykrywający obecność bakterii.

Pływak zawiera metalowy pasek: stop niklu, molibdenu i boru. A połączenie tych elementów daje niecodzienną właściwość - wibruje w polu magnetycznym. Pasek wibrujący podczas obrotu wytwarza własne pole magnetyczne, które może być odebrane z bliska przez detektor. Dzięki temu, że świeże mleko jest stosunkowo gęste, czujnik porusza się powoli, kiedy wystawiony jest na działanie pola magnetycznego. Działanie bakterii S. aureus powoduje rozkład mleka, co zmniejsza jego lepkość i pozwala czujnikowi wibrować z wyższą częstotliwością.

Gadżet może być również dostosowany do opakowań z zupami i sokami.

Źródło: Marketing News
Źródło: ''