Frito-Lay, producent jednych z najbardziej popularnych zimnych przekąsek, złożył do Europejskiego Urzędu Patentowego wniosek o opatentowanie opakowania umożliwiającego podgrzewanie jego zawartości w mikrofalówce. Wynalazek służyć może podgrzewaniu m.in. chipsów ziemniaczanych, nachosów, płatków kukurydzianych, krakersów czy precli.

Opakowanie umożliwiające podgrzewanie jego zawartości?

Frito-Lay chce, aby konsumenci jego produktów mogli spożywać je w wersji ciepłej i chrupiącej, podobnie jak mogą czynić to na przykład w restauracjach. Obecnie jest to trudne, gdyż podgrzewane w mikrofalówce chipsy - w zależności od tego, z czego są zrobione - albo zwiększają temperaturę bardzo powoli, albo ogrzewają się nierównomiernie, albo wręcz ulegają podpaleniu i w konsekwencji nie nadają się do spożycia. Nowe, opracowane przez Frito-Lay opakowanie ma temu zapobiegać.

Wniosek o rejestrację podobnego patentu w Stanach Zjednoczonych złożony został przez Frito-Lay w marcu 2014r.                                                        

 

Źródło: Bakery and Snacks