System DraughtMaster - jednorazowa "beczka" do piwa

DraughtMaster™ jest idealnym rozwiązaniem odwiecznego problemu związanego z serwowaniem piwa beczkowego w mniejszych barach. Niewielkie lokale zwykle były dotąd stratne, ponieważ nie były w stanie sprzedać piwa w dużych beczkach na tyle szybko, aby produkt zachował swą jakość. Opracowywane od trzech lat rozwiązanie firmy Carlsberg wykorzystuje wysokobarierową 20-litrową beczkę z tworzywa sztucznego i unikatową chłodzoną komorę, umożliwiając serwowanie świeżego piwa beczkowego do 21 dni.

Projekt RPC Bramlage składa się z dziewięciu części; m.in. trwałej uszczelki do beczki, rurki łączącej z komorą DraughtMaster™ oraz pomysłowego przebijaka. Samo zamknięcie jest formowane wtryskowo z wysokoudarowego polipropylenu.

W przeciwieństwie do beczek stalowych przeznaczonych do wielokrotnego napełniania, z czym wiążą się koszty transportu i czyszczenia, beczki DraughtMaster™ są jednorazowego użytku. Beczka stopniowo "zapada się" w miarę ubywania piwa, a po opróżnieniu zostaje wyrzucona.
Beczki DraughtMaster™ dostępne są także w mniejszej 5-litrowej wersji do użytku domowego, pozwalają konsumentom cieszyć się świeżym, schłodzonym piwem prosto z beczki. Zakłady RPC Bramlage dostarczyły zaadaptowany projekt zamknięcia odpowiedni do zastosowań domowych.
Źródło:


Unikatowa chłodzona komora umożliwia serwowanie świeżego piwa beczkowego do 21 dni
Źródło: ''
Komentarze
Domowy bar.
Proponowany sposób serwowania piwa jest nieosiągalny na rynku, a nawet gdyby był cena piwa byłaby przypuszczam znacznie wyższa od piwa butelkowego trochę jakościowo gorszego od tego z beczki. Proponuję coś znacznie tańszego i równie jakościowo dobrego, a mianowi- cie ci, którzy posiadają chłodne piwnice do 16oC mogą umieścić w niej keg 30l, powszechnie oferowany w hurtowniach z napojami, a do nalewania piwa z kega zastosować przyrząd do ciśnieniowego nalewu piwa, którym bez problemu napełni się naczynie. Nalane piwo tym sposobem posiada lepsze nasycenie CO2 i zapach niż nalane nalewakiem. Tą metodę stosuję z powodzeniem od ponad roku. Piwo jest znacznie lepsze od butelkowego, a przy tym tańsze o ok.10%. Dla tych, którzy nie posiadają chłodnych piwnic proponuję zaadaptowanie lodówki za ok. 700,00 zł do schłodzenia kega, jednak do nalewu piwa będzie także potrzebny wspomniany przyrząd.