Gość: grzegorz 2003-02-27 00:00
|
pakowanie żywności w atmosferze zmodyfikowanejWitam, rozpoczynamy produkcję pieczywa o przedłuzonej trwałości. Zamierzam pakować je w atmosferze zmodyfikwowanej (MAT). Na co zwracać uwagę przy pakowaniu. jak dobierać gaz/ na co zwracać uwagę ? Co jest zagrożeniem dla jakości przy tego typu sposobie pakowania ? dzięki za informację
|
Gość: wojtek 2004-07-24 00:00
|
Re: pakowanie żywności w atmosferze zmodyfikowanejnie MAT, a MAP (modified atmosphere packaging). Najpierw w opakowaniu wytwarzana jest proznia, a nastepnie wpapowywany jest gaz, zazwyczaj mieszanina azotu i CO2 w odpowiedniej proporcji (nie chce mi sie szukac w jakim stosunku w przypadku chleba :)) Folia powinna miec dużą barierowość dla gazów, najlepiej nadaja sie laminaty typu PA/PE. Producentem urzadzen tego typu jest firma multivac, tam prosze skierowac swoje ew pytania. Pozdrawiam
|
Gość: wojtek 2004-07-24 00:00
|
Re: pakowanie żywności w atmosferze zmodyfikowanejnie MAT, a MAP (modified atmosphere packaging). Najpierw w opakowaniu wytwarzana jest proznia, a nastepnie wpapowywany jest gaz, zazwyczaj mieszanina azotu i CO2 w odpowiedniej proporcji (nie chce mi sie szukac w jakim stosunku w przypadku chleba :)) Folia powinna miec dużą barierowość dla gazów, najlepiej nadaja sie laminaty typu PA/PE. Producentem urzadzen tego typu jest firma multivac, tam prosze skierowac swoje ew pytania. Pozdrawiam
|
Gość: Tomek 2004-12-23 00:00
|
Re: Re: pakowanie żywności w atmosferze zmodyfikowanejSą też inne firmy, m.in. Kolith - handlują maszynami ULMY. Pozdrawiam!
|