STAR TWIST - najlepszy skręt na rynku
Jednym z najtrudniejszych elementów w procesie produkcji cukierków jest dobór właściwej folii do ich owijania.

· posiada bardzo wysoką przezroczystość i połysk
· posiada doskonałe właściwości skrętne i bardzo trwałe zgięcie
· jest naturalnie antystatyczna
· posiada bardzo wysoką barierowość na przenikanie wilgoci, gazów i aromatów poprzez obustronne powleczenie jej lakierem z udziałem PVdC. Zapakowany w nią cukierek cechuje się wysoką trwałością i przedłużonym czasem przydatności do spoŜycia. W wersji metalizowanej posiada też bardzo wysoką barierowość na przenikanie światła
· jest odporna na tłuszcze
· nie przykleja się
· posiada wysoką sztywność
· posiada wysoką stabilność wymiarów
· jest podatna na przetwarzanie – łatwo daje się zadrukowywać, metalizować i barwić w masie dając szeroką gamę niepowtarzalnych kolorów.

Dzięki dużej sztywności, połyskowi i dobremu owinięciu powoduje, że zapakowany w niego cukierek stwarza bardzo dobre wraŜenie wizualne i dotykowe. Podkreślić też należy, że produkowany z masy celulozowej pozyskiwanej ze specjalnych plantacji celofan jest materiałem kompletnie biodegradowalnym po wykorzystaniu go jako opakowanie.
Gramatura asortymentu o nazwie STAR TWIST przeznaczonego do pakowania cukierków wynosi 31,5 g/m2, a grubość 21,9 mikrona. Wyżej wymienione właściwości celofanu umożliwiające redukcję kosztów ponoszonych na zapakowanie cukierków poprzez znaczne zwiększenie prędkości maszyny przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości złych skrętów, podwyższenie trwałości gotowego wyrobu i wydłużenie czasu jego przydatności do spożycia, lepszy wygląd zapakowanego cukierka stanowiący bardzo ważny element gry marketingowej oraz możliwości ochrony środowiska dzięki jego biodegradowalności powodują, że pomimo jego wyższej niż dla folii z tworzyw sztucznych ceny, ponownie rośnie na świecie zapotrzebowanie na stosowanie tego materiału skrętnego do pakowania cukierków.
Więcej informacji: www.innoviafilms.com
Źródło: ''