Słoiki i puszki bójcie się!
TETRA RECART - określany jest jako nowy system przetwarzania i pakowania żywności stworzony przez Tetra Pak. Nowa technologia sterylizacji produktu w opakowaniu dla szerokiej gamy produktów żywnościowych zdaniem jej twórców wyprze inne znane dotąd metody pakowania.

Nowa technologia tkwi w materiale opakowaniowym oraz w maszynie pakującej, która formuje i zgrzewa opakowania. Pozostałe elementy pochodzą spoza Tetra Pak i już wcześniej znajdowały komercyjne zastosowania.
Opakowania Tetra Recart wraz z zawartością są sterylizowane w tzw. autoklawie. Celem tego procesu jest wyeliminowanie z produktu mikroorganizmów poprzez poddanie go działaniu wysokiej temperatury w środowisku o zwiększonym ciśnieniu. W zależności od kształtu opakowania i kompozycji produktu stosuje się różne kombinacje czasu i temperatury. Jedną z typowych kombinacji jest poddanie produktu temperaturze 121 °C przez 8 min.
Tetra Recart jest systemem opartym na półciągłym procesie sterylizacji zwanym też sterylizacją wsadową. Rozwiązanie takie stanowi kompromis między możliwą do osiągnięcia elastycznością, a wydajnością procesu ciągłego.
Linia Tetra Recart składa się z czterech zasadniczych modułów: maszyny formująco- pakującej, systemu ładowania i rozładowywania wózków, zespołu autoklawów oraz zespołu urządzeń pakowania zbiorczego. Z maszyny pakującej opakowania trafiają przenośnikami do systemu ładowania/rozładowywania, gdzie zostają umieszczone na specjalnych transporterach, na których trafiają do zespołu autoklawów. Po zakończeniu sterylizacji opakowania ponownie trafiają do systemu ładowania/rozładowywania. Dalej kartony przenoszone są do systemu pakowania zbiorczego. Sercem linii jest maszyna formująco-pakująca, która pobiera częściowo już uformowane opakowania, zgrzewa spód, po napełnieniu produktem zgrzewa górę i formuje ich ostateczny kształt.
Oferując swój nowy produkt dystrybutorom i detalistom Tetra Pak wśród głównych korzyści wymienia zwiększenie efektywnej dystrybucji, długi okres trwałości, łatwość ustawiania oraz lepszą w porównaniu z puszką czy słoikiem ekspozycją na sklepowej półce. Osiągnięciem bezprecedensowym w opakowaniach kartonowych jest wydajność w/w systemu, który sięga
24 000 wyprodukowanych opakowań na godzinę.
Dla konsumentów nowe opakowanie to zwiększona wygoda i bezpieczeństwo. Do otwarcia opakowania nie potrzeba już narzędzi – wystarczy oderwać jedynie perforowaną krawędź.
Czy wobec nowego formatu opakowania metalowa puszka i szklany słoik stracą dominującą pozycję na rynku? Czas Pokaże.
Źródło: ''
Komentarze
Ja wolę jednak szkło, bo jest estetyczne
Lubię kartoniki, są SUPER, ale szkło i ceramika są estetyczne, łechcą zmysły, a to jest dla LUDZI bardzo ważne. A w co zapakujemy szklanki i dzbanki, butelki ozdobne, filiżanki, wazy na zupkę? Czy starczy nam papieru na świecie? A może jeść i pić będziemy prosto z opakowań kartonowych jak jedzenie chińskie z chińskich restauracji na wynos? Nawet mi się to podoba, wszyscy będziemy jeść jedzenie chińskie lub w stylu chińskim, bez zużycia wody i prądu, i po ciemku!!!
Pakowanie pieczywa
Pozostaje jeszcze do zapakowania pachnący chleb i wędliny. powodzenia
Pakujmy , pakujmy ile się tylko da , hmm , ciekawe co z tymi odpadami. Pewnie recykling obejmie max do 20 % wyprodukowanych opakowań (po kilku kampaniach reklamowych). Popracujcie nad odzyskiwaniem tych "wspaniałych opakowań" Życze wielu sukcesów.
Pakujmy , pakujmy ile się tylko da , hmm , ciekawe co z tymi odpadami. Pewnie recykling obejmie max do 20 % wyprodukowanych opakowań (po kilku kampaniach reklamowych). Popracujcie nad odzyskiwaniem tych "wspaniałych opakowań" Życze wielu sukcesów.