Technologia aseptyczna - oszczędność i bezpieczeństwo
Podstawowym wyzwaniem stojącym przed wszystkimi firmami związanymi z przemysłem spożywczym jest zapewnienie rosnącej liczbie ludności dostępu do pełnowartościowej żywności. Rozwój przemysłu opakowaniowego i technologia aseptyczna pozwalają na uniknięcie ograniczeń sezonowości dostaw, umożliwiają też tworzenie zapasów w zależności od własnych upodobań. Dzięki temu latem nie musimy martwić się o dostęp do pomieszczeń zapewniających chłód. Sok czy napój mleczny w opakowaniu aseptycznym nawet podczas kilku godzin na słonecznej plaży nie traci swoich walorów.


Odkrywczość technologii aseptycznej polegała na połączeniu zalety przechowalnictwa chłodniczego (świeży smak produktu) z pozytywnym aspektem produkcji konserw, czyli eliminacją obecności drobnoustrojów w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Tym samym trwałość produktu została znacząco wydłużona i uniknięto wysokiej energochłonności utrzymania ciągu chłodniczego oraz dużego obciążenia cieplnego produktu podczas sterylizacji konserw.

W przypadku aseptycznych opakowań firmy Tetra Pak od strony wewnętrznej produkt jest chroniony przez dwie niezależne warstwy polietylenu. Kolejna warstwa - folia aluminiowa, stanowi rzeczywistą ochronę przed światłem i tlenem - czynnikami ograniczającymi trwałość produktu. Warstwa ta zabezpiecza również produkt przed uwalnianiem aromatów oraz wnikaniem obcych zapachów do wnętrza opakowania. Kolejna warstwa polietylenu łączy folię aluminiową z kartonem. Wszystkie trzy wymienione wyżej warstwy polietylenu wraz z aluminium tworzą skuteczną barierę mikrobiologiczną, która zapobiega wnikaniu drobnoustrojów. Papier nadaje formę i kształt opakowaniu, wzmacnia jego strukturę i jest nośnikiem informacji o produkcie. Zewnętrzna folia polietylenowa chroni nadruk i papier przed wnikaniem wilgoci.

Kolejnym etapem procesu jest aseptyczny transfer z wymiennika ciepła do maszyny pakującej. Technologia aseptyczna stawia najwyższe wymogi dotyczące higieny i przygotowania powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Przed rozpoczęciem produkcji każdorazowo przechodzą one obróbkę cieplną w jeszcze większym stopniu niż sam produkt.
W obrębie maszyny pakującej Tetra Pak materiał opakowaniowy jest poddawany sterylizacji poprzez zanurzenie w gorącym nadtlenku wodoru. Pozostałości nadtlenku są usuwane przy pomocy wałków wyciskających, a następnie nadmuchu gorącego powietrza.
Nalew i zgrzewanie opakowań jest dokonywane w sterylnym otoczeniu (w komorze aseptycznej panuje nadciśnienie powietrza, które zostało wysterylizowane przez przegrzanie w temperaturze 360°C), aby uniknąć zakażeń wtórnych. Efektem końcowym opisanego procesu jest opakowanie aseptyczne, pozwalające na transport i przechowywanie żywności przez wiele miesięcy w warunkach otoczenia, tj. bez konieczności chłodzenia.
Technologia aseptyczna pozwala uzyskać ogromną oszczędność energii. Oprócz tego mleko czy soki, tak bardzo nietrwałe i wrażliwe na czynniki zewnętrzne, mogą być przechowywane przez tygodnie, a nawet miesiące bez używania konserwantów.
Największym wyróżnieniem dla technologii aseptycznej i aseptycznego opakowania kartonowego było uznanie jej w 1991 roku przez Instytut Technologii Żywności (Institute of Food Technologists) za jedną z 10 najważniejszych innowacji technologicznych w przemyśle spożywczym.