Warsztaty szkoleniowe: Opakowania dla żywności-wyzwania i kierunki rozwoju
- Data rozpoczęcia
- 2007-07-26
- Data zakończenia
- 2007-07-26
18 września 2007r., MTP, sala konferencyjna w pawilonie 14 a (IIp.)


Miejsce: MTP, sala konferencyjna w pawilonie 14 a (IIp.)
Termin: 18 września 2007r.
Tematyka: Uczestnicy warsztatów szkoleniowych przeanalizują uwarunkowania (czynniki) wyznaczające kierunki rozwoju opakowań dla żywności. Stąd też autorzy referatów skoncentrują uwagę na wybranych- a zdaniem ekspertów- najważniejszych czynnikach decydujących o opakowaniach dla żywności w najbliższych 5-10 latach.
Należą do nich:
- Rosnące wymagania odnośnie bezpieczeństwa żywności (produktów spożywczych) umieszczanych w opakowaniach, w tym sposoby możliwie długotrwałego przechowywania żywności w opakowaniach bez utraty własności i jakości pakowanych produktów (opakowania aktywne)
- Rola opakowań we wdrażaniu nowoczesnych systemów logistyki i magazynowania produktów spożywczych (elektroniczne systemy monitorowania lokalizacji produktów spożywczych, monitorowania dróg transportu oraz terminów ważności w tym systemy "opakowań na półkę")
- Wymagania ekologiczne jako czynnik wyznaczający kierunki rozwoju opakowań
- Opakowania biodegradowalne - odpowiedzią na wymagania ekologii (przykłady stosowanych materiałów opakowaniowych i opakowań biodegradowalnych)
Uczestnicy: producenci i użytkownicy opakowań dla żywności.
Koszt uczestnictwa jednej osoby: 100 zł, koszt uczestnictwa każdej następnej osoby z tej samej firmy- 50 zł. Przedstawiciele firm zrzeszonych w Polskiej Izbie Opakowań nie wnoszą opłaty, przesyłają jedynie zgłoszenie.
Procedura zgłaszania uczestnictwa: Osoby zainteresowane udziałem w konferencji, przesyłają, w terminie do 27 sierpnia 2007r. zgłoszenie na załączonym formularzu ( formularz można pobrać ze strony internetowej Izby www.pio.org.pl). Biuro Izby, w terminie do 5 września 2007r. prześle potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, kartę uczestnictwa, szczegółowy program warsztatów oraz fakturę.
Zgłoszenie
Źródło: ''